To Blog Της ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΤΩΡΑ! Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Τρίτη 20 Ιουλίου 2010
Στο βορειοανατολικό Αιγαίο το «Τσεσμέ»
Σε διεθνή ύδατα, μεταξύ της Θράκης και της Σαμοθράκης πλέει το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ, συνοδευόμενο από περιπολικό του τουρκικού ναυτικού. Την ίδια ώρα, το επίσης τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις βρίσκεται ανατολικά του Καστελόριζου.
Το Τσεσμέ βρίσκεται 8 μίλια από τις ακτές της Θράκης.Στις 5:15 το πρωί, το πλοίο βρέθηκε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.Αυτήν την ώρα, πλέει σε διεθνή ύδατα, συνοδευόμενο από τουρκικό περιπολικό σκάφος.
Εν τω μεταξύ, το ερευνητικό σκάφος Πίρις Ρέις εξακολουθεί να βρίσκεται ανατολικά του Καστελόριζου.Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί ουσιαστικά στάση αναμονής.Περιπολικά του ελληνικού λιμενικού παρακολουθούν τα δύο πλοία.Από ελληνικής πλευράς, δεν κρίνεται σκόπιμο να στρατικοποιηθεί το ζήτημα, το οποίο παραμένει σε επίπεδο αστυνόμευσης.
Πάρα ταύτα, ο θάλαμος επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των δύο τουρκικών πλοίων.Υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στις μονάδες του πολεμικού ναυτικού, που είναι σε κοντινές περιοχές, ώστε εάν χρειαστεί να κινητοποιηθούν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_952.html#ixzz0uE6PxYqc
Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010
Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010
Στο Αιγαίο έβγαλε και πάλι η Τουρκία το «Πίρι Ρέις» Σε περιοχή που αμφισβητεί
Σεισμικές έρευνες ξεκινά το γνωστό τουρκικό ωκεανογραφικό «Πίρι Ρέις» στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, την οποία αμφισβητεί η Αγκυρα.Όπως αναφέρεται στον Τύπο της Τετάρτης, η Τουρκία εξέδωσε ναυτική αγγελία (ΝΑVΤΕΧ) με την οποία ανακοίνωνε την εξέλιξη.
Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι η περιοχή των ερευνών- ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κύπρου (έκτασης 60 τετρ. χλμ.)- αφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητεί η Αγκυρα.Η Αθήνα αναμένεται να προβεί σε διαβήματα προς την Αγκυρα.Το περιστατικό έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκήρυξης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή 1.100 τ. χλμ. στη Μεσόγειο.ΒΗΜΑ
Εξοδος του Πιρι Ρέις στο Αιγαίο για έρευνες
Συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της Aθήνας η Tουρκία καθώς κλιμακώνει τις προκλητικές κινήσεις του τελευταίου δεκαήμερου, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Πιρι Pέις για έρευνες στην κρίσιμη περιοχή νοτίως της Pόδου και του Kαστελλόριζου στα διεθνή ύδατα αλλα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της Aθήνας η Tουρκία καθώς κλιμακώνει τις προκλητικές κινήσεις του τελευταίου δεκαήμερου, με την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Πιρι Pέις για έρευνες στην κρίσιμη περιοχή νοτίως της Pόδου και του Kαστελλόριζου στα διεθνή ύδατα αλλα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Oι έρευνες θα διαρκέσουν σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX από τις 13 Iουλίου έως τις 20 Aυγούστου και είναι σαφές ότι η Tουρκία θέλει και πάλι (όπως συνέβη και το 2008 με το νορβηγικό σκάφος Mάλενε Oστερβολτ) να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή αυτή αμφισβητώντας εμπράκτως το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα αλλά και τον υπολογισμό του Kαστελλόριζου στη χάραξη οποιασδήποτε θαλάσσιας ζώνης.
Διάβημα
H κίνηση αυτή προκαλεί προβληματισμό στην Aθήνα καθώς τη Δευτέρα επίκειται η πραγματοποίηση ενός ακόμη γύρου διερευνητικών επαφών. Oι κινήσεις του Πιρι Pέις θα παρακολουθούνται στενά από ελληνικά σκάφη ενώ θα επιδοθεί και διάβημα στην τουρκική πλευρά.Ήδη χθες η Aθήνα με διάβημά της ζητά διευκρινήσεις από την Tουρκία σχετικά με τον διεθνή διαγωνισμό της κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO για τρισδιάστατες πετρελαϊκές έρευνες σε έκταση 1.100 τετραγωνικών μιλίων στη «Mεσόγειο» χωρίς όμως να αναφέρεται η συγκεκριμένη περιοχή.
N. Mελέτης-ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_14.html#ixzz0tdiBCIZv
Τουρκικά επιχειρήματα για γέλια και για κλάματα
Η πρόσφατη προκλητική ενέργεια της Αγκυρας να στείλει το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο, στα διεθνή ύδατα, αλλά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, με συνοδευτική ανακοίνωση ότι οι δύο χώρες δεν έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων από τις ηπειρωτικές ακτές, ξύπνησε μαύρες σκέψεις.
Την πρώτη υποχρέωση που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός από τον εντολέα του (όχι φυσικά από τον ελληνικό λαό), την έφερε εις πέρας: Την οικονομική υποδούλωση στο ΔΝΤ.
Απομένει η επόμενη. Θυμίζουμε:
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (12/02/10): Γ. Παπανδρέου: «Έχει αφαιρεθεί κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας, θα κάνουμε το παν να το ανακτήσουμε»!!
Τώρα περιμένουν οι εντολείς του την κυριότερη. Την διχοτόμηση του Αιγαίου. Είναι μια παλιά ιστορία, για την οποία προηγούμενος παπαγάλος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είχε αναφέρει για μοιρασιά στο αρχιπέλαγος.
Μην ξεχνάμε και την ανάλυση της εταιρίας Stratfor: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς εξωτερικό προστάτη, με το ερώτημα να τίθεται αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποδεχτεί την μείωση κατά πολύ του γεωπολιτικού της ρόλου», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι στο χέρι μας αλλά «εξαρτάται από τις στρατηγικές που υιοθετεί η Τουρκία, η οποία είναι μια αναδυόμενη γεωπολιτική δύναμη που στοχεύει να επεκτείνει την επιρροή της στα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Το ερώτημα είναι τώρα αν η Τουρκία θα εστιάσει τους στόχους της στο Αιγαίο ή αντί αυτού επιθυμεί να συμφωνήσει με την Ελλάδα, ώστε να επικεντρωθεί σε άλλα συμφέροντά της».
Ίδε και στυξ: Αιγαίο η θάλασσα ευλογία και κατάρα (http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2893)
Ας πάμε τώρα να ρίξουμε μια ματιά σ’ ένα χάρτη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, φτάνει να αναζητήσετε τη μαγική φράση «οριοθέτηση του Αιγαίου»:
Και πάμε τώρα να ρίξουμε μια ματιά σ’ ένα χάρτη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, φτάνει να αναζητήσετε τη μαγική φράση «οριοθέτηση του Αιγαίου».
Διαίρεση του Αιγαίου: Ένα σχέδιο σε εξέλιξη; Συγγραφέας του πονήματος John Sitilides (sitilides@westernpolicy.com) ο οποίος από το 1997 υποστηρίζει πως «μια καλά σχεδιασμένη και εν πολλοίς επιτυχής προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από κύκλους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που βάζουν χέρι να αποδοθούν η ανατολική υφαλοκρηπίδα, αλλά και ακόμα ελληνικά νησιά του Αιγαίου στην Τουρκία, εν ονόματι της Ειρήνης»…
Με τίτλο «Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο» υπάρχει πολυσέλιδο δημοσίευμα τουρκικού περιοδικού που απηχεί τις απόψεις της «δεξαμενής σκέψης» USAK που εδρεύει στην Άγκυρα.
Συγγραφέας ο Yucel Acer, (επικεφαλής του γραφείου Θαλάσσιων Μελετών και του κέντρου Μελετών Διεθνούς Νόμου για τον καθορισμό των ορίων στο Αιγαίο του USAK) χρησιμοποιεί «ατράνταχτα επιχειρήματα» που θυμίζουν την λογική: «Ο χωροφύλακας είναι όργανο, το μπουζούκι επίσης, άρα ο χωροφύλακας είναι μπουζούκι».
Μερικά από τα επιχειρήματά του, που θα πρέπει να θεωρηθούν ότι αποτελούν νομική βάση…
«Αν το Αιγαίο ήταν μόνο θάλασσα χωρίς νησιά, ο καθορισμός των θαλάσσιων ορίων θα ήταν απλός. Μόνο στο Βόρειο Αιγαίο, η Ελλάδα θα είχε πιο διευρυμένη οριοθετημένη ναυτιλιακή ζώνη, λόγω των γεωγραφικών δεδομένων. Δεν συμβαίνουν όμως αυτά τα γεωγραφικά δεδομένα στο Αιγαίο, όπου υπάρχουν περισσότερα από 3.000 νησιά, νησίδες και βράχοι διασκορπισμένα σ΄όλη του την έκταση. Η κατάσταση καθίσταται περισσότερο πολύπλοκη, καθώς όλα αυτά τα νησιά ανήκουν αποκλειστικά σε μια χώρα, την Ελλάδα. Αν και θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας στην ακτογραφική γεωγραφία, τα νησιά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να υπάρξουν ισοβαρείς συνθήκες».
Μερικοί από αυτούς τους βράχους βρίσκονται πολύ κοντά στην τουρκική ακτογραμμή και προκαλούν διαμάχη κυριαρχικών δικαιωμάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αλλά μια και αυτά τα ζητήματα δεν παίζουν κάποιο ρόλο ακόμα και ως θέματα αρχής, το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας είναι αδιάφορο με τον ορισμό των ναυτικών ορίων»…
«…θα πρέπει να αγνοηθεί η νήσος Θάσος. Επειδή η τουρκική παράκτια νήσος Μποζκααντα, βρίσκεται σχεδόν αντιδιαμετρικά από τη Θάσο. Έτσι αγνοώντας και τα δύο νησιά στην οριοθέτηση της ναυτιλιακής γραμμής, η κατάσταση παραμένει χωρίς αλλαγές, στη συγκεκριμένη περιοχή»…
«Για την Κρήτη θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, ως το μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησί του Αιγαίου, αλλά και λόγω ότι δεν βρίσκεται ανάμεσα στις δύο χώρες. Έτσι ο καθορισμός των ορίων ανάμεσα στις ακτογραμμές των δύο χωρών θα πρέπει να κάνει κάποια παράκαμψη για να επιτρέψει κάποια υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική εμπορική ζώνη στην Κρήτη –όσο θα συμφωνήσουν οι δύο χώρες».
(Σ. στυξ: Να πάει να το πει αυτό, σε διάλεξη σε κάποιο από τα Πανεπιστήμια της Κρήτης…).
«…Τα νησιά βρίσκονται στη λάθος μεριά του Αιγαίου. Τα ελληνικά νησιά βρίσκονται πιο κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία, παρά στην Ελλάδα. Βρίσκονται δεξιότερα της διχοτόμου γραμμής του Αιγαίου»…
Έτσι, επειδή βρίσκονται σε «λάθος μεριά», θα μπορούσαν να διαιρεθούν σε δύο κατηγορίες…».
«… τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται στην φυσική προέκταση της τουρκικής ηπειρωτικής γης…».
«Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσα πολλά νησιά, δεν δίνει το δικαίωμα στη χώρα αυτή να κατέχει περισσότερο μέρος του Αιγαίου, επειδή ο τουρκικός πληθυσμός που βασίζεται στο Αιγαίο, δεν είναι μικρότερος από τον ελληνικό…».
Στην πολυσέλιδη έκθεση του Yucel Acer, επαναλαμβάνονται ως «ανάλογες περιπτώσεις» οι διαιτησίες για τις διαφορές που είχαν προκύψει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, Βρετανία και Γαλλία, Τυνησία και Λιβύη, Υεμένη και Ερυθραία…
Επικαλείται επίσης σε υποσημείωση κάποιου Βαν Ντάικ, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα συμφέροντα ασφάλειας της Τουρκίας περιλαμβάνουν το δικαίωμα υπερπτήσεων. Επειδή Τουρκία ανησυχεί από την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών πολύ κοντά στις ακτές της. (Βαν Ντάικ 1996, σελίς 400).
Τα νησιά αυτά είναι Λήμνος, Λέσβος, Αγ.Ευστράτιος, Χίος, Ψαρά, Ικαρία και Σάμος. Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική εμπορική ζώνη πίσω από αυτά τα ελληνικά νησιά προς νότο, και αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να είναι περιορισμένες.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει τουρκική υφαλοκρηπίδα δυτικά των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου. Γι' αυτό ακριβώς, με «όπλο» της τον γεωλογικό ορισμό, προκαλεί από το 1973 «τετελεσμένα», υποστηρίζοντας ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει στο μέσο του Αιγαίου και ότι τα νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα.
Το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δεν αποδέχεται η Τουρκία, ορίζει ως υφαλοκρηπίδα το βυθό της θάλασσας και το υπέδαφος των περιοχών που αρχίζουν από τα εξωτερικά όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης (που μπορεί να φτάσει και τα 12 ν.μίλια) και φτάνουν σε βάθος 200 μ. ή μέχρι του σημείου όπου μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων.
Κι ύστερα κάποιοι θέλουν να πάμε «με ίσους όρους» να αντιμετωπίσουμε τα παιδαριώδη αυτά επιχειρήματα, σε Διεθνές Δικαστήριο, όπου οι αποφάσεις πρωταρχικά είναι πολιτικές και επηρεάζονται από γεωστρατηγικές συνθήκες της στιγμής…
ΥΓ. Στο διαδίκτυο, ψάχνοντας βρίσκεις μόνο αμερικανικές, γαλλικές και τουρκικές «επιστημονικές» μελέτες για το Αιγαίο. Αν συναντήσετε κάποια ελληνική ειδοποιείστε μας...
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_5061.html#ixzz0tdg4OmhY
Τρίτη 13 Ιουλίου 2010
Ο 25ος Μεσημβρινός
Θα μπορούσε να είναι τίτλος μυθιστορήματος. Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη ευφάνταστο σενάριο κάποιου κέντρου στρατηγικών ερευνών που θέλει να κάνει θόρυβο και να κερδίσει έτσι νέους συνδρομητές. Φαίνεται, όμως, ότι είναι κάτι περισσότερο: Ο φυσικός πλούτος του Αιγαίου έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο!
«Οι Τούρκοι κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο». Ένα συνηθισμένο κλισέ που έχετε διαβάσει άπειρες φορές τα τελευταία χρόνια. Κι όμως! Μία αναδρομή στα γεγονότα θα σας πείσει για το εξής: Κάθε χρόνο οι Τούρκοι κάνουν κι ένα βήμα ακόμη και αποδεικνύουν ότι κινούνται με βάση ένα καλοσχεδιασμένο και μακροχρόνιο προγραμματισμό. Ο αντικειμενικός στόχος τους είναι ορατός δια του γυμνού οφθαλμού: Θέλουν ένα κομμάτι του Αιγαίου! Δεν κλιμακώνουν την ένταση. Κλιμακώνουν τις ενέργειές τους για να καταφέρουν το στόχο τους. Και γιατί όχι; Απέναντί τους έχουν ένα φοβισμένο έθνος που είναι διατεθειμένο να προασπίσει την «ειρήνη» με κάθε «κόστος».
Πριν από 25 χρόνια θα ήταν αδιανόητο να δούμε τουρκικές φρεγάτες στο Σούνιο ή να καλούνται οι ελληνικές δυνάμεις να αποσυρθούν από ενέργειες έρευνας και διάσωσης πέραν του 25ου μεσημβρινού. Πέραν, δηλαδή, του... μισού Αιγαίου! Σήμερα, αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα που έχουν πάψει να προκαλούν ακόμη κι αυτή την περιέργεια...
Τουρκικά σκάφη ερευνών κινούνται ανενόχλητα στο Αιγαίο και αναζητούν πετρέλαιο, ενώ η σχετική είδηση εμφανίζεται στις εσωτερικές σελίδες κάποιων εφημερίδων.
Είναι άραγε αλήθεια ότι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη δεν πετούν πέραν του 25ου μεσημβρινού; Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία μυστική συμφωνία για την «αποφυγή της έντασης»; Κάποια στιγμή στο μέλλον θα μάθουμε περισσότερα από κάποια επίσημα χείλη. Ελπίζουμε μόνο να μην πρόκειται για απολογίες...
Είναι πολλά τα γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα οποία θα μπορούσαν εύκολα να εξελιχτούν σε ένα ακόμη «θερμό επεισόδιο». Κάθε φορά γίνεται φανερό ότι το θράσος των καλών μας γειτόνων και... συμμάχων αυξάνεται. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσικό, από την στιγμή που εμείς είμαστε συνεχώς υποχωρητικοί. Όσο εμείς υποχωρούμε, τόσο εκείνοι γίνονται πιο διεκδικητικοί.
Μπορούμε άραγε να φανταστούμε τι θα σήμαινε η δημιουργία μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης» στον 25ο μεσημβρινό; Μία ζώνη που θα περνούσε λίγο έξω από την Χαλκίδα και το Ηράκλειο της Κρήτης; Αν αυτό δεν είναι εθνική καταστροφή, τι άλλο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε έτσι;
Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τυχαίο το γεγονός ότι κορυφαίοι ιδιωτικοί οργανισμοί ερευνών που κινούνται στις παρυφές της εξουσίας στην Ουάσιγκτον θεωρούν πλέον δεδομένο τον διαχωρισμό του Αιγαίου! Πιστεύουμε ότι διάφορα πολιτικά και οικονομικά κέντρα έχουν βρει στην παρούσα δύσκολη συγκυρία την ευκαιρία που περίμεναν εδώ και χρόνια για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Το θέμα δεν είναι τι σενάρια κάνουν εκείνοι, αλλά ποιες είναι οι δικές μας ενέργειες. Τι κάνουμε εμείς για να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.
Λέγαμε πάντοτε ότι σε περιόδους κρίσης η Ελλάδα ενώνεται για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Την ενότητα αυτή δεν την έχουμε ακόμη δει. Λες και οι κίνδυνοι που περιγράφουμε δεν υφίστανται. Τι περιμένουν άραγε για να αποφασίσουν μία κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης; Διότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Έχει πολλές προεκτάσεις και ανάμεσα σε αυτές η σημαντικότερη αφορά τα εθνικά μας θέματα. Τι περιμένουν να συμβεί ακόμη για να παραμερίσουν τα μικρά που τους χωρίζουν και να μείνουν σε εκείνα που τους ενώνουν;
Θανάσης Μαυρίδης
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/25.html#ixzz0tXnb6jWL
Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010
Προσωρινό «πάγωμα» των υποθαλάσσιων γεωτρήσεων σε μεγάλο βάθος ζητούν οι Βρυξέλλες
Μορατόριουμ στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος στα ανοικτά της Ευρώπης ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, εν αναμονή των συμπερασμάτων για τα ακριβή αίτια της έκρηξης σε εξέδρα άντλησης της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού.
Όπως τόνισε ο ίδιος ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή που βιώνουν οι ΗΠΑ, «εν όψει των υφισταμένων συνθηκών, κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να παγώσει έμπρακτα τις νέες αδειοδοτήσεις που επιτρέπουν γεωτρήσεις των οποίων οι παράμετροι είναι ακραίες. Αυτό μπορεί να σημαίνει και μία de facto αναστολή των νέων γεωτρήσεων έως ότου γίνουν γνωστές με βεβαιότητα οι αιτίες του ατυχήματος και ληφθούν τα διορθωτικά μέτρα που θα φέρουν στα όριά τους τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, όπως στην υπόθεση της Deepwater Horizon» της εξέδρας της ΒΡ που εξερράγη στις 20 Απριλίου.
Λίγο νωρίτερα η Κομισιόν είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γίνεται σε τόσο ακραίες συνθήκες όσο στον Κόλπο του Μεξικού. Στις 14 Ιουλίου, ο Έτινγκερ θα έχει δύο συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής 18 μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και στη συνέχεια με αντιπροσώπους των ελεγκτικών αρχών από τις 27 χώρες της ΕΕ. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να τονισθεί η ανάγκη να τηρηθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να συζητηθούν οι υπάρχουσες και διαθέσιμες τεχνολογίες.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έχει συναντηθεί ήδη με τις κυριότερες πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στα θαλάσσια όρια της ΕΕ (BP, ConocoPhilips, ExxonMobil, Repsol, Statoil και Total) για να εξετασθεί πως είναι δυνατόν να προβλεφθούν καταστροφές όπως αυτής στον Κόλπο του Μεξικού. Στους ευρωβουλευτές, ο Έτινγκερ αναφέρθηκε στον νέο «καταμερισμό εργασιών» μεταξύ των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών χωρών, που θα μεταβιβάζει στην Κομισιόν την εξουσία να ελέγχει τις δραστηριότητες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που σήμερα εναπόκειται στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον Έτινγκερ η Κομισιόν θα γίνει ο «ελεγκτής των ελεγκτών».
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_891.html#ixzz0tAUOPlw1
Κυριακή 4 Ιουλίου 2010
Δοκιμασμένη συνταγή οι έρευνες του «Τσεσμέ»
Το μήνυμα της Αγκυρας προς την Αθήνα, μετά το Καστελόριζο, και στο Β. Αιγαίο
Του Σταυρου Λυγερου
Η πραγματοποίηση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι μία δοκιμασμένη από την Αγκυρα συνταγή πρόκλησης κρίσης. Την εφαρμόζει από τη δεκαετία του 1970 με κορυφαίο περιστατικό την κρίση του Μαρτίου 1987. Επίσης, είναι και μία δοκιμασμένη μέθοδος προειδοποίησης της Αθήνας, με σκοπό να την αποτρέψει από την άσκηση νομίμων ελληνικών δικαιωμάτων, τα οποία η τουρκική πλευρά αμφισβητεί.
Τον Νοέμβριο του 2008, νορβηγικό ερευνητικό σκάφος επιχείρησε, συνοδεία τουρκικού πολεμικού, να πραγματοποιήσει γεωλογικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο νοτίως του Καστελορίζου για λογαριασμό της Αγκυρας. Ηταν ένα σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να μην προχωρήσει σε κινήσεις οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην περιοχή, όπως έχει δικαίωμα από το Δίκαιο της Θάλασσας.
Κλειστές θάλασσες
Μια ματιά στον χάρτη δείχνει ότι, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, η ύπαρξη του Καστελορίζου εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής (όταν θα δημιουργηθεί) με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Αγκυρα το αμφισβητεί με τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, επειδή το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι κλειστές θάλασσες. Εσπευσε, μάλιστα, να δημιουργήσει τετελεσμένο. Ενώ η Ελλάδα δεν έχει ακόμα οριοθετήσει επισήμως την δική της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μην προκαλέσει τριβές με την Αγκυρα, η Τουρκία χαρακτήρισε αυθαιρέτως δική της θαλάσσια ζώνη την εν λόγω περιοχή. Καθόρισε, μάλιστα και τρία θαλάσσια οικόπεδα έρευνας, το ένα από τα οποία βρίσκεται νοτίως του Καστελορίζου. Ολες αυτές οι κινήσεις μπορεί, τελικώς, να έμειναν στα χαρτιά, αλλά έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Οι Τούρκοι έστειλαν το μήνυμα και το μήνυμα ελήφθη. Το ζήτημα καθορισμού ελληνικής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο μπήκε ουσιαστικά στο ράφι.
Το «Τσεσμέ»
Σύμφωνα μ’ όλες τις ενδείξεις, την ίδια συνταγή εφάρμοσε η Αγκυρα τις προηγούμενες ημέρες και στο βόρειο Αιγαίο. Το υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» (ανήκει στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης) εντοπίστηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης να κινείται στη θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης, ελάχιστα έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Χωρίς να έχει ενημερώσει την Αθήνα και χωρίς να συνοδεύεται από πολεμικό πλοίο, το εν λόγω σκάφος έδειχνε να πραγματοποιεί έρευνες.
Στην Αθήνα σήμανε συναγερμός, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να διευκρινισθεί το είδος των ερευνών. Η Αγκυρα δεν περιορίσθηκε να απαντήσει στο σχετικό ελληνικό διάβημα. Εξέδωσε και ανακοίνωση, διαψεύδοντας ελληνικά δημοσιεύματα ότι το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες στον βυθό. Αναφέρει ότι πραγματοποίησε υδρογραφικές μετρήσεις στο πλαίσιο καθιερωμένων δραστηριοτήτων για ενημέρωση των ναυτικών χαρτών.
Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχουν δύο πολιτικά σημαντικές αναφορές: Πρώτον, υπογραμμίζεται πως στο Αιγαίο δεν έχουν χωροθετηθεί θαλάσσιες δικαιοδοσίες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) πέραν των χωρικών υδάτων και ως εκ τούτου η περιοχή θεωρείται ανοιχτή θάλασσα. Δεύτερον, η Αγκυρα υπενθυμίζει το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976, υποστηρίζοντας ότι μ’ αυτό οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να μην πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών τους υδάτων.
Η υπενθύμιση δεν γίνεται τυχαία. Αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση Παπανδρέου δρομολογεί την παραχώρηση αδειών (και σε μεγάλες ξένες πετρελαϊκές εταιρείες) για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών σε 42 θαλάσσια οικόπεδα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Η Αγκυρα γνωρίζει την ελληνική πρόθεση, αλλά φρόντισε να στείλει το έμμεσο, αλλά έμπρακτο μήνυμά της ότι δεν θα ανεχθεί επέκταση των ερευνών εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Υφαλοκρηπίδα και εύρος των χωρικών υδάτων
Η περιοχή της Σαμοθράκης είναι φορτισμένη. Η ελληνοτουρκική θαλάσσια συνοριακή γραμμή ορίζεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, αλλά στο Βόρειο Αιγαίο η τεχνική οριοθέτηση δεν έχει γίνει. Ας σημειωθεί ότι ανατολικά της Σαμοθράκης υπάρχει η ελληνική βραχονησίδα–ξέρα Ζουράφα, την οποία η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει «γκρίζα ζώνη».
Ολα δείχνουν ότι η βόλτα του ερευνητικού σκάφους «Τσεσμέ» έγινε για να σταλεί μήνυμα στην Αθήνα, δεδομένου ότι στην περιοχή θεωρείται πως υπάρχουν αξιόλογα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου. Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο βρίσκεται επί δεκαετίες σε εκκρεμότητα και σήμερα είναι αντικείμενο των διμερών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Το ζήτημα αυτό συνδέεται άρρηκτα με το εύρος των χωρικών υδάτων. Επειδή, όμως, η Αγκυρα θεωρεί αιτία πολέμου την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια, η διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα έχει προκαλέσει και διαπραγμάτευση για το εύρος των χωρικών υδάτων.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η κυβέρνηση Παπανδρέου συζητάει με την κυβέρνηση Ερντογάν την καθιέρωση ελληνικών χωρικών υδάτων διαφοροποιημένου εύρους. Σε γενικές γραμμές, στις περιοχές που απέχουν πολύ από την Τουρκία θα τα επεκτείνει στα δώδεκα μίλια. Στις περιοχές που γειτνιάζουν με την Τουρκία θα τα αφήσει έξι. Στις ενδιάμεσες περιοχές, θα τα επεκτείνει στα οκτώ ή στα δέκα μίλια. Παραλλήλως, ο εθνικός εναέριος χώρος θα ευθυγραμμισθεί με τα χωρικά ύδατα. Ολα αυτά, όμως, είναι ακόμα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_3850.html#ixzz0shRafxOC
Επικίνδυνα πεδία βολής
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Η κυβέρνηση Ερντογάν, με αφορμή τις βόλτες του ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ» στα διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έδειξε σαφώς στην Αθήνα ότι δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. από τις ηπειρωτικές ακτές της Ελλάδας. «Φρεσκάρισε» έτσι η Αγκυρα τον ισχυρισμό της ότι τα νησιά του Αιγαίου στερούνται υφαλοκρηπίδας, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί εξ ολοκλήρου μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των δύο χωρών.
Ο επικίνδυνος αυτός τουρκικός παραλογισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η Αθηνα επιμένει να προσκαλεί την Αγκυρα «να λύσουν το θέμα της υφαλοκρηπίδας». Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε μελαγχολικά ότι «εξαντλείται το απόθεμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Αγκυρα», αλλά πέραν αυτού αποφάσισε και πάλι να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Το ίδιο ακριβώς που κάνει απέναντι και σε άλλες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις οποίες και σιωπηλώς αποδέχεται. Συγκεκριμένα η Αθήνα ενέκρινε στην Τουρκία να εκτελέσει από τις 3 Μαΐου μέχρι τις 11 Ιουνίου αεροναυτική άσκηση σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα, στο πεδίο βολής Ανδρου, το οποίο απέχει μόνον 21 ν.μ. από την Αθήνα.
Ετσι για 40 ημέρες η Αγκυρα εκπαιδεύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, λες και δεν υπάρχουν άλλες περιοχές στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο ή ακόμα και στη Μαύρη Θάλασσα για το σκοπό αυτό. Κατ' αυτόν τον τρόπο, έστω και σιωπηρώς, η κυβέρνηση δείχνει να αποδέχεται ότι δεν μπορεί να διατηρεί τα πεδία βολής στην Ανδρο και την Ψαθούρα.
Τα δύο αυτά κύρια πεδία βολής δημιουργήθηκαν το 1952 για την εκπαίδευση των πιλότων σε πεδίο μάχης με πραγματικά πυρά και αποτελούσαν ασπίδα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διότι απαγόρευαν την προσπέλαση των αεροσκαφών από τα ανατολικά προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από το 1952 έως το 2000 καμιά χώρα, ούτε και η Τουρκία, δεν είχαν αντιδράσει στη δημιουργία και λειτουργία αυτών των δύο πεδίων βολής. Ομως το 2000, ύστερα από σχετική διαμαρτυρία της Τουρκίας, η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΥΕΘΑ να εξετάσει την κατάργηση του πεδίου βολής Ανδρου, με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο πεδίο βολής επικαλύπτει πέραν του εθνικού και διεθνή εναέριο χώρο, τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν και χρήστες από κάθε άλλη χώρα.
Ωστόσο το υπουργείο Αμυνας αντέτεινε τότε ότι για να καταργηθεί το πεδίο βολής Ανδρου προϋπόθεση είναι να καταργήσει η Τουρκία ταυτοχρόνως την απαγορευμένη περιοχή LTP1 στα Στενά, η οποία επίσης επικαλύπτει και διεθνή εναέριο χώρο πέραν του τουρκικού εθνικού χώρου. Η προϋπόθεση αυτή δεν άρεσε στην Αγκυρα , η οποία για τα επόμενα 10 χρόνια δεν επανήλθε στο θέμα του πεδίου βολής. Παρά ταύτα, το 2010, στο πλαίσιο της πολιτικής της «Ευέλικτης Χρήσης του Εναερίου Χώρου» (FUA) η κυβέρνηση ενέδωσε στην κατάργηση του πεδίου βολής Ανδρου, ενώ έχει ήδη αποδεχθεί τις ανεξέλεγχτες τουρκικές πτήσεις και το κλείσιμο των αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να στερείται το ελληνικό κράτος πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη υπερπτήσης, τα οποία πηγαίνουν στην Τουρκία.
Επιπροσθέτως η Αθήνα τήρησε σιγή ιχθύος στην ενέργεια της Αγκυρας να εγκαταστήσει μόνιμο δικό της πεδίο βολής στο Β. Αιγαίο, δεσμεύοντας για ασκήσεις περιοχή 5,6 ν.μ. από τις ακτές της Λήμνου, της Σαμοθράκης και της Χαλκιδικής, 365 ημέρες τον χρόνο. Με την απουσία ελληνικής αντίδρασης νομιμοποιείται στην πράξη η δημιουργία του παράνομου τουρκικού πεδίου βολής στο Β. Αιγαίο σε... απάντηση της παραχώρησης του πεδίου βολής Ανδρου.
Επιπροσθέτως η Αγκυρα κινείται σαφέστατα προς τη δημιουργία και νέων πεδίων βολής στο Αιγαίο, στις περιοχές της Λήμνου και της Καλύμνου. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Τουρκία δημιουργεί πρόσθετο μείζον πρόβλημα στην ασφάλεια της χώρας αλλά και στην ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών. Με την ενέργειά της αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα αλλά και το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου αυτές τις ημέρες για την παρατεταμένη θερινή περίοδο. Και οι πρόσφατες κινήσεις της Αγκυρας με το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση, παρά τις δημόσιες δηλώσεις προσέγγισης με την Ελλάδα, δεν πολυυπολογίζει τις παρελθούσες «υποχρεώσεις» ή δεσμεύσεις της απέναντι στην Αθήνα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_7901.html#ixzz0shQUZot0
Η κυβέρνηση Ερντογάν, με αφορμή τις βόλτες του ερευνητικού πλοίου «Τσεσμέ» στα διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έδειξε σαφώς στην Αθήνα ότι δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. από τις ηπειρωτικές ακτές της Ελλάδας. «Φρεσκάρισε» έτσι η Αγκυρα τον ισχυρισμό της ότι τα νησιά του Αιγαίου στερούνται υφαλοκρηπίδας, η οποία πρέπει να οριοθετηθεί εξ ολοκλήρου μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών των δύο χωρών.
Ο επικίνδυνος αυτός τουρκικός παραλογισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η Αθηνα επιμένει να προσκαλεί την Αγκυρα «να λύσουν το θέμα της υφαλοκρηπίδας». Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε μελαγχολικά ότι «εξαντλείται το απόθεμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Αγκυρα», αλλά πέραν αυτού αποφάσισε και πάλι να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Το ίδιο ακριβώς που κάνει απέναντι και σε άλλες κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, τις οποίες και σιωπηλώς αποδέχεται. Συγκεκριμένα η Αθήνα ενέκρινε στην Τουρκία να εκτελέσει από τις 3 Μαΐου μέχρι τις 11 Ιουνίου αεροναυτική άσκηση σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα, στο πεδίο βολής Ανδρου, το οποίο απέχει μόνον 21 ν.μ. από την Αθήνα.
Ετσι για 40 ημέρες η Αγκυρα εκπαιδεύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, λες και δεν υπάρχουν άλλες περιοχές στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο ή ακόμα και στη Μαύρη Θάλασσα για το σκοπό αυτό. Κατ' αυτόν τον τρόπο, έστω και σιωπηρώς, η κυβέρνηση δείχνει να αποδέχεται ότι δεν μπορεί να διατηρεί τα πεδία βολής στην Ανδρο και την Ψαθούρα.
Τα δύο αυτά κύρια πεδία βολής δημιουργήθηκαν το 1952 για την εκπαίδευση των πιλότων σε πεδίο μάχης με πραγματικά πυρά και αποτελούσαν ασπίδα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διότι απαγόρευαν την προσπέλαση των αεροσκαφών από τα ανατολικά προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι από το 1952 έως το 2000 καμιά χώρα, ούτε και η Τουρκία, δεν είχαν αντιδράσει στη δημιουργία και λειτουργία αυτών των δύο πεδίων βολής. Ομως το 2000, ύστερα από σχετική διαμαρτυρία της Τουρκίας, η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το ΥΕΘΑ να εξετάσει την κατάργηση του πεδίου βολής Ανδρου, με την αιτιολογία ότι το συγκεκριμένο πεδίο βολής επικαλύπτει πέραν του εθνικού και διεθνή εναέριο χώρο, τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν και χρήστες από κάθε άλλη χώρα.
Ωστόσο το υπουργείο Αμυνας αντέτεινε τότε ότι για να καταργηθεί το πεδίο βολής Ανδρου προϋπόθεση είναι να καταργήσει η Τουρκία ταυτοχρόνως την απαγορευμένη περιοχή LTP1 στα Στενά, η οποία επίσης επικαλύπτει και διεθνή εναέριο χώρο πέραν του τουρκικού εθνικού χώρου. Η προϋπόθεση αυτή δεν άρεσε στην Αγκυρα , η οποία για τα επόμενα 10 χρόνια δεν επανήλθε στο θέμα του πεδίου βολής. Παρά ταύτα, το 2010, στο πλαίσιο της πολιτικής της «Ευέλικτης Χρήσης του Εναερίου Χώρου» (FUA) η κυβέρνηση ενέδωσε στην κατάργηση του πεδίου βολής Ανδρου, ενώ έχει ήδη αποδεχθεί τις ανεξέλεγχτες τουρκικές πτήσεις και το κλείσιμο των αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να στερείται το ελληνικό κράτος πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη υπερπτήσης, τα οποία πηγαίνουν στην Τουρκία.
Επιπροσθέτως η Αθήνα τήρησε σιγή ιχθύος στην ενέργεια της Αγκυρας να εγκαταστήσει μόνιμο δικό της πεδίο βολής στο Β. Αιγαίο, δεσμεύοντας για ασκήσεις περιοχή 5,6 ν.μ. από τις ακτές της Λήμνου, της Σαμοθράκης και της Χαλκιδικής, 365 ημέρες τον χρόνο. Με την απουσία ελληνικής αντίδρασης νομιμοποιείται στην πράξη η δημιουργία του παράνομου τουρκικού πεδίου βολής στο Β. Αιγαίο σε... απάντηση της παραχώρησης του πεδίου βολής Ανδρου.
Επιπροσθέτως η Αγκυρα κινείται σαφέστατα προς τη δημιουργία και νέων πεδίων βολής στο Αιγαίο, στις περιοχές της Λήμνου και της Καλύμνου. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Τουρκία δημιουργεί πρόσθετο μείζον πρόβλημα στην ασφάλεια της χώρας αλλά και στην ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών. Με την ενέργειά της αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομιμότητα αλλά και το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου αυτές τις ημέρες για την παρατεταμένη θερινή περίοδο. Και οι πρόσφατες κινήσεις της Αγκυρας με το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση, παρά τις δημόσιες δηλώσεις προσέγγισης με την Ελλάδα, δεν πολυυπολογίζει τις παρελθούσες «υποχρεώσεις» ή δεσμεύσεις της απέναντι στην Αθήνα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_7901.html#ixzz0shQUZot0
Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010
Ολα έτοιμα για τις εξορύξεις στο Αιγαίο - Η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στο Αιγαίο
http://i-reporter.gr/Με μεθοδικότητα και μεγάλη μυστικότητα, πρωτοφανή πράγματα για τα ελληνικά δεδομένα, τα οποία, όμως, είναι στη λογική του Γιώργου Παπανδρέου «λίγα λόγια πολλά έργα», η ελληνική κυβέρνηση κινείται δραστήρια και με γρήγορους ρυθμούς στο θέμα που λέγεται εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή του Αιγαίου.
Ύστερα από πολύ καλή προετοιμασία που έγινε στο υπουργείο Χωροταξίας και Ενέργειας, έχει ετοιμαστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή, μέσα στον Ιούλιο, για την ίδρυση Ενιαίου Φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και η ψήφισή του θα γίνει από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η περιοχή εντός των 6 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων έχει χωριστεί σε 42 «θαλάσσια οικόπεδα», σε περιοχές νοτίως της Κρήτης, στο κεντρικό Αιγαίο και στο Ιόνιο.
Στην κυβέρνηση έχουν παραδοθεί επικαιροποιημένοι χάρτες όλων αυτών των περιοχών, οι οποίοι χαρακτηρίσθηκαν άκρως απόρρητοι. Αυτούς τους χάρτες είδε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου και έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν ταχύτατα στην εφαρμογή του σχεδίου. Αυτό ήταν και το αντικείμενο χθεσινής σύσκεψης που έγινε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή του υπουργού Αναπληρωτή Δημήτρη Δρούτσα και της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και όχι η δραστηριότητα του τουρκικού πλοίου «Τσεσμέ», το οποίο ανακριβώς γράφεται ότι είναι ωκεανογραφικό, με δυνατότητες υποθαλάσσιων ερευνών, αλλά με δυνατότητες ερευνών επιφανείας.
Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα αρχίσει αμέσως η εκμετάλλευση των «θαλασσίων οικοπέδων», τα οποία θα ενοικιαστούν σε ενδιαφερόμενες εταιρίες. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να εισρεύσουν πολλά χρήματα στα κρατικά ταμεία. Άλλωστε το μοντέλο αυτό θεωρείται επιτυχημένο και έχει δοκιμαστεί στη Νορβηγία, το Ισραήλ και την Κύπρο.
Οι επικαιροποιημένοι χάρτες, (τους προηγούμενους δεν αξιοποίησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή) αποτυπώνουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ορισμένα από τα οποία είναι τριπλάσια εκείνα του Πρίνου.
Όλα αυτά σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Τι γίνεται, όμως, με τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Το i-R αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες ουδέποτε επισημοποιήθηκαν, για ευνόητους λόγους, έγιναν, με άκρα μυστικότητα, τρία με τέσσερα «περάσματα» ερευνητικών πλοίων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Ένα από τα πλοία αυτά ανήκει σε νορβηγική εταιρία, η οποία είναι ειδικευμένη στην έρευνα για υδρογονάνθρακες.
Τα «περάσματα» έγιναν υπό τη διακριτική παρουσία πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_2065.html#ixzz0sVXnWWwG
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)