Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Αποθέματα χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και νικελίου, συνολικής αξίας 20 δισ. ευρώ, με βάση της τρέχουσες τιμές των μετάλλων, εκτιμάτ


Χάρτης με τα γεωθερμικά πεδία σε Μακεδονία - Θράκη. Με κεφαλαία γράμματα είναι τα χαρακτηρισμένα με υπουργικές αποφάσεις και με μικρά οι περιοχές χωρίς επίσημο χαρακτηρισμό

Ωστόσο, μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτού του ορυκτού πλούτου αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά, όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Κ. Μακεδονίας, Νίκος Αρβανιτίδης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και η οικονομική εφημερίδα «Εξπρές».

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/#ixzz0pVPbdV7l

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Τουρκική άσκηση απέναντι από την Χίο με βλέψεις...



Ευρείας έκτασης στρατιωτική άσκηση απέναντι από την Νότια Χίο, με την συμμετοχή του αποβατικού δυναμικού της ναυτικής βάσης της Φώκαιας (Στρατιά του Αιγαίου), πραγματοποίησαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Με τον κωδικό «Ζαφείρι και Κοράλλι» και με την επωνυμία «Έφεσος 2010», η άσκηση προέβλεπε απόβαση με συμμετοχή κομάντος, αλεξιπτωτιστών, ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους και αποβατικών σκαφών, καθώς και με νυκτερινή αεροπορική κάλυψη από μαχητικά F4 και F16.
Συμμετείχαν περίπου 7.000 αξιωματικοί και στρατιώτες. Το κύριο βάρος δόθηκε σε νυκτερινούς ελιγμούς κατά την απόβαση. Δεν αναφέρεται πουθενά υπαρκτός εχθρός, αλλά καθίσταται σαφές πως η άσκηση είχε ως στόχο της μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Η άσκηση, που διενεργείται κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και μετά τις δηλώσεις -κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας- περί μείωσης εξοπλισμών και άλλα συναφή.

Το σενάριο της απόβασης
«Ελάχιστες Ένοπλες Δυνάμεις στον κόσμο έχουν την δυνατότητα να διενεργήσουν τέτοια άσκηση» τιτλοφορεί με έντονη εθνικιστική διάθεση η εφημερίδα «Χουριέτ», η οποία, ωστόσο, όπως και τα υπόλοιπα ΜΜΕ της Τουρκίας, δεν εξηγεί επαρκώς τους λόγους που ωθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας να πραγματοποιούν άσκηση τέτοιου μεγέθους και, κυρίως, τέτοιας επιθετικότητας, με την χρήση πολεμικού υλικού τελευταίας τεχνολογίας και με την μαζική συμμετοχή επιλέκτων μονάδων.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε λίγα μίλια από την Χίο, δίπλα από τον Τσεσμέ, υπό την διοίκηση της 4ης Στρατιάς, η οποία δημιουργήθηκε με αποκλειστική αρμοδιότητα το θέατρο πολεμικής σύγκρουσης στο Αιγαίο

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ελληνικά μαχητικά κλήθηκαν επτά φορές να αναχαιτίσουν τουρκικά F-16



Δύο σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 8 ήταν οπλισμένα, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στο Κεντρικό Αιγαίο.

Με αυτόν τον τρόπο παραβίασαν ένα από τα θεμελιώδη μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο προβλέπει τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων κατά τη διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών των δύο χωρών.

Το προμήνυμα για τη νέα κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων ήρθε χθες, ημέρα Κυριακή, οπότε παραδοσιακά οι στρατιωτικές πτήσεις είναι μηδενικές. Όμως τα ελληνικά μαχητικά κλήθηκαν 7 φορές να αναχαιτίσουν τουρκικά F-16 που εισήλθαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Χαρακτηριστική των χαμηλών προσδοκιών που τρέφει η Αθήνα για τη συμπεριφορά της γείτονος στο Αιγαίο είναι η δήλωση που έκανε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

"Χαιρετίζουμε την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών που ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη των σχέσεων σε εξαιρετικής σημασίας θέματα αμοιβαίου οφέλους. Παράλληλα όμως αναμένουμε. Αναμένουμε η ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας να μετασχηματιστεί σε πράξη. Δηλαδή, ουσιαστικά, σε αλλαγή των αναθεωρητικών πρακτικών τους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο".
Άρθρο από το Hellenic Business (www.hbnews.gr)



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/f-16.html#ixzz0ovVmXvCZ

Όταν οι βάρβαροι γενοκτόνοι μιλούν για Δημοκρατία!



Δημοκρατικά μαθήματα τουρκοπρακτόρων…
Σας τα έχουμε βεβαίως πει (και δείξει) πολλές φορές. Μια φωτογραφία ωστόσο, ως γνωστόν, αξίζει (πάντα) όσο και χίλιες λέξεις, οπότε σας την παρουσιάζουμε. Τι βλέπουμε λοιπόν στη συγκεκριμένη φωτογραφία; Μα ένα στιγμιότυπο βέβαια από εκδήλωση με τίτλο «Η Ελλάδα και το μάθημα δημοκρατίας της Ε.Ε.» που διοργανώθηκε πριν από μερικούς μήνες στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας. Στο πάνελ της εκδήλωσης (που ήταν ασφαλώς μία συνεχής επίθεση κατά της…αντιδημοκρατικής Ελλάδας, η οποία καταπιέζει την…Τουρκική Μειονότητα της Δ.Θράκης) συναντούμε όλους τους γνωστούς… υπέρμαχους της… παροιμιώδους ελληνοτουρκικής φιλίας. Βλέπουμε τον πρόεδρο της BΤTDD (δηλαδή των “Τούρκων Δ.Θράκης-Τουρκίας”) Φερούχ Οζκάν, τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, τον αρθρογράφο της προξενοφυλλάδας της Κομοτηνής «Γκιουντέμ» (και πρώην πρόεδρο του «Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας») Τζεμίλ Καμπζά και τέρμα αριστερά τον πρόεδρο της ABTTF (δηλαδή της “Ομοσπονδίας Τούρκων Δ.Θράκης-Ευρώπης”) Χαλίτ Χαμπίμπογλου. Ναι, ναι, αυτόν που έβαλε και την ιστοσελίδα «Προξενείο-Στοπ» στην έκθεση ανθρωπίνων… δικαιωμάτων του, κατηγορώντας μας για διαδικτυακά εγκλήματα μίσους (επειδή καθόμαστε οι θρασύτατοι και μιλάμε για Πομάκους και για την αποθράσυνση των πρακτόρων της Άγκυρας στη Θράκη). Τι άλλο όμως πολύ ενδιαφέρον βλέπουμε; Μπροστά στο πάνελ, όπου κάθονται όλες αυτές οι απερίγραπτες τουρκοπρακτοράντζες, αναρτημένη τη σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης». Προς δόξαν πάλι της ελληνοτουρκικής φιλίας ασφαλώς!
Τη φωτογραφία την αφιερώνουμε σε ΟΛΟΝ ανεξαιρέτως τον πολιτικό κόσμο της Θράκης (βουλευτίδια, πολιτευτίδια, δημαρχονομαρχίδια και λοιπούς αυτοδιοικητικούς παρατρεχάμενους), αλλά και σε κάτι κωμικούς ελληνόφωνους ναιναίκους της περιοχής μας (αυτοφερόμενους ως δημοσιογράφους, αλλά και ασχολούμενους και με την τοπική αυτοδιοίκηση) που έσπευσαν να χαιρετίσουν την έλευση Ερντογάν ως περίπου μέγα γεγονός. Όχι φυσικά ότι έχουμε (και πάλι) καμμιά προσδοκία να καταλάβει τίποτα κανείς από δαύτους, ε; Ν.Δ.



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_7688.html#ixzz0ovT6BVBa

«Μην αγγίζετε ΑΟΖ και πετρέλαια»



Τουρκικό έγγραφο αμφισβητεί την κυριαρχία μας και προειδοποιεί τη Λευκωσία


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Προειδοποιήσεις προς τη Λευκωσία που φθάνουν στα όρια των απειλών και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνονται σε έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό,.
Το έγγραφο αξιοποιείται από την τουρκική ηγεσία στις επαφές του με ξένους αξιωματούχους και έχει την μορφή σημείων συζήτησης (talking points) και θέσεις που κατατίθενται στις συζητήσεις. Ενδεικτικές των τουρκικών προθέσεων είναι και οι απόψεις που διατυπώνονται στα θέματα κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ πρόδηλες είναι οι επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν θα αποδεχθεί τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία, αναφέρει πως είναι της γνώμης ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να γίνεται με συμφωνία «με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των τρίτων χωρών σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου».


Αναφέρει πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη, μαζί με τους Τουρκοκύπριους, να συνεχίσουν να εγείρουν αντιρρήσεις, μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού κατά «των εν λόγω μονομερών ενεργειών». Είναι προσδοκία μας, αναφέρεται, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει η κοινή λογική και να αποφευχθεί η ένταση που προκαλείται από μονομερείς δραστηριότητες.


'Όπως αναφέρει περαιτέρω στο έγγραφο, οι δραστηριότητες των Ε/κ, όχι μόνο δεν αγνοούν τα τουρκοκυπριακά δικαιώματα, αλλά προκαλούν και σε περιοχές «δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στα δυτικά του νησιού». Η Τουρκία, ισχυρίζεται, έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"Ε. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι συνεπής με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές.


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζει, επίσης, πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει το επιπρόσθετο Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, σημειώνει ότι η Τουρκία ήδη έχει εκφράσει την προθυμία της να συνάψει σχέσεις «με το νέο κράτος εταιρικής σχέσης που θα προκύψει μετά την επίτευξη συνολικής διευθέτησης». Σημειώνει, πάντως, ότι στην πραγματικότητα, οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει διακίνηση των προϊόντων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των 27 μελών της ΕΕ εντός του πλαισίου της τελωνειακής ένωσης.


Όσον αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά, αναφέρεται στο έγγραφο, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που έχουν μείνει πριν από τις «προεδρικές εκλογές» στη «Βόρεια Κύπρο». Η πρόοδος που επιτεύχθηκε κυρίως χάρη στον δυναμισμό και την εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς κατά τη διάρκεια δύο ετών ΟΗΕ δεν μπορεί να πάει χαμένη». Αναφέρεται, επίσης, στην επιστολή Έρογλου προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

>>Το θέμα των φυσικών πόρων η Άγκυρα το αντιμετωπίζει ως ζήτημα «ίσης μοιρασιάς», δηλαδή 50-50.
>>Δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις και τις διεθνείς συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ούτε και μετά τη λύση.
>>Υιοθετεί μια επιθετική πολιτική έναντι της Κύπρου και μια χαλαρή και φιλική προς την Ελλάδα. Τούτο δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο καθώς κάνει ανοίγματα στην Αθήνα τώρα που τα χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ενώ επιχειρεί να στριμώξει τη Λευκωσία.

Μετά τον Σότο, παρέμβαση λόρδου Χάνεϊ


ΜΕΤΑ τον Άλβαρο Ντε Σότο στο προσκήνιο επανεμφανίσθηκε και ο πάλαι ποτέ ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας, Λόρδος Χάνεϊ, ο οποίος φέρεται να είναι ένας από τους πατέρες του σχεδίου Ανάν. Σε ομιλία του στο Σάλτσμπουρ- γκ, αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε σε πολλούς αποτυχημένους μεσολαβητές και αποτυχημένες προσπάθειες. Από τους Ετζεβίτ - Ντενκτάς στον Γκιουλ και από τον μοχλό πίεσης της Ε.Ε. διά της διασύνδεσης λύσης-ένταξης στην πλήρη προσχώρηση της Κύπρου στην Ένωση.


Τώρα, υποστηρίζει ο Χάνεϊ, είμαστε σε μια τρίτη φάση, όπου ο βασικός παράγοντας είναι η προοπτική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ενόσω υπάρχει ζωή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, θα υπάρχει ελπίδα για τη λύση, υποστηρίζει ο λόρδος Χάνεϊ.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_7177.html#ixzz0ovQlZ9c4

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Το ΝΑΤΟ μοίρασε την τράπουλα



Του Κώστα Γουλιάμου

H επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα αποτέλεσε την αφετηρία εμπέδωσης του νατοϊκού σχεδίου για οικονομική και στρατιωτική συνδιαχείριση του «ενιαίου ελληνοτουρκικού χώρου στο Αιγαίο». Και επειδή κάτι τέτοιο δυνατό να καταχωρηθεί ως αποκύημα φαντασίας, παραπέμπω στην κοινή συνέντευξη ενημέρωσης των Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν.

Εκεί, ο Τούρκος πρωθυπουργός -γνωρίζοντας πως το ΝΑΤΟ επιδιώκει να προσαρμοστεί πλήρως στους σχεδιασμούς του το καθεστώς στο Αιγαίοαπάντησε ότι «σύμφωνα με το ΝΑΤΟ δεν έχουν καταγραφεί ως παραβιάσεις οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών». Αξίζει να αναφέρουμε πως η γεωγραφική υπηρεσία των ΗΠΑ κυκλοφορεί ηλεκτρονικούς χάρτες, με το Αιγαίο δίχως σύνορα.

Και επειδή δεν πιστεύουμε πως μέσα μια νύκτα οι αμερικανικές υπηρεσίες ασπάσθηκαν τον αναρχισμό, παραπέμπουμε στον Ερντογάν ο οποίος -αξιοποιώντας παράλληλα τη νατοϊκή θέση που δεν αναγνωρίζει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου- έθεσε σε αμφισβήτηση το καθεστώς του Αιγαίου. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει ενεργό το «casus belli» της Τουρκίας. Την ίδια ώρα έθεσε «μειονοτικό θέμα» στη Θράκη.

Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού στην Κυβέρνηση της Κύπρου, παραγνωρίζοντας βέβαια το καθεστώς της κατοχής και εγκαλώντας την για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Δεν υπερβάλλουμε, επομένως, αν υποστηρίξουμε πως το νεοταξικό ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει Ελλάδα και Τουρκία ως ενιαίο στρατηγικό χώρο στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του. Από τη μια, αντιμετωπίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ως προστιθέμενο βάρος για τη στρατηγική λειτουργία της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της συμμαχίας. Από την άλλη, όμως, και στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών του «στρατιωτικο-βιομηχανικού» συμπλέγματος, δίνει στην Τουρκία αναβαθμισμένο ρόλο για την αναμόρφωση της «ευρείας Μέσης Ανατολής» και τη γεωπολιτική της ενέργειας. Από την άποψη αυτή, η επίσκεψη Ερντογάν δικαιολογημένα προκάλεσε αρνητικούς συνειρμούς σχετικά με τη χρονική περίοδο υλοποίησής της.

Η Ελλάδα τελεί υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η δε Τουρκία μόλις εξήλθε από επιτήρηση και εμφανίζεται (τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων) ενισχυμένη γεωπολιτικά, με πιο χαρακτηριστική την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου ή τη συμφωνία με Ιράν και Βραζιλία. Μολοταύτα, έχει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.

Επ’ αυτού χαρακτηριστικό είναι και το σχόλιο του Ερντάλ Γιουβέν, αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας Ραντικάλ: «... πιστεύω ότι, εφόσον η Τουρκία έχει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, αντιμετωπίζει πρόβλημα και με το δημόσιο έλλειμμα και χρειάζεται χρήματα. Προς το παρόν η Ελλάδα επίσης διανύει μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, από την οποία δεν θα είναι δυστυχώς εύκολο να ξεφύγει για πολύ καιρό. Συνεπώς θεωρώ ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτήν τη συγκυρία προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα να αλλάξει τη στάση της».

Αθήνα και Άγκυρα φαίνεται να οδηγήθηκαν σε ένα «παίγνιο» που εκκόλαψαν οι νατοϊκοί κύκλοι. Απλά, γνωρίζοντας τις αδυναμίες των Αθηνών έδωσαν το «πράσινο» όταν ο κόσμος θα ήταν στους δρόμους στραμμένος στον πολιτικό αγώνα για τα εργασιακά του -και όχι μόνο- δικαιώματα. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες είναι σαφώς πιο εύκολο μια κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο. Από την έρευνα και διάσωση, τον έλεγχο του FΙRή την τουριστική εκμετάλλευση μέχρι την έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Ωστόσο, επειδή οι προωθούμενες συμφωνίες έγιναν με γνώμονα τα συμφέροντα των ηγεμονικών ελίτ των δύο χωρών όπως αυτά (καθ)ορίσθηκαν από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, εμπεριέχουν το σπέρμα μελλοντικών εντάσεων,σε βάρος πάντοτε της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών και της ασφάλειας στη γενικότερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε πως μετά το σχεδιασμό για την υλοποίηση της πολιτικής συνδιαχείρισης του Αιγαίου, θα ακολουθήσει ένα είδος επικοινωνιακής καταιγίδας με επίκεντρο τα «οφέλη» που θα προκύψουν από τη νέα κατάσταση.

Ό,τι παρακολουθήσαμε αποτελεί το βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Εν ολίγοις, μια προπαγάνδα προβολής των δυνατοτήτων οικονομικής συνεργασίας. Στο μεταξύ, ο λαός θα βιώνει τη ρητορική πλειοδοσία της τουρκικής ηγεσίας. Όπου ενώ θα μιλά για εξομάλυνση, στην ουσία θα αποδεικνύεται λόγος κενός περιεχομένου. Άλλωστε γνωρίζουμε πως η πρακτική Ερντογάν προς Αρμένιους και Κούρδους απέδειξε ακριβώς ότι θαρραλέες προθέσεις ή θετικές εξαγγελίες όχι μόνο παραμένουν «πουκάμισα αδειανά», αλλά τελικά εκφυλίζονται πολιτικά.

*Ο Κώστας Γουλιάμος είναι αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_5015.html#ixzz0os6a9tpS

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΜΟΥΦΤΗ



Το παιχνίδι της Αγκυρας με τους ιμάμηδες
Συνάντηση κορυφής εφ΄ όλης της ύλης με την ηγεσία της μειονότητας είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

| «Γκρίζες ζώνες» στη Θράκη αναζητεί η Αγκυρα, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την εκλογή μουφτήδων και αξιοποιώντας όταν μπορεί την αναβλητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Το ζήτημα έθεσε επιτακτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αν και η κίνησή του να μην επισκεφθεί την περιοχή ερμηνεύθηκε θετικά. Αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς της Θράκης θα επιφέρουν και οι αλλαγές του «Καλλικράτη», καθώς στη Ροδόπη οι μουσουλμάνοι ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού και στην Ξάνθη αποτελούν περίπου το 40%. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε και συνάντηση κορυφής με σύσσωμη την ηγεσία της μειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκλογή μουφτήδων αποτελεί το πρώτο βήμα της τουρκικής στρατηγικής στη Θράκη. Ακολουθεί η δημιουργία παράλληλων δομών σε εκπαίδευση και θρησκεία, ώστε να εκπροσωπηθούν σταδιακά όλοι οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας. Και το τελικό στάδιο είναι η διαμόρφωση- μακροπρόθεσμα- ενός πόλου θρησκευτικής και πολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Η εκλογή του μουφτή
Η σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στη μειονότητα της Θράκης ήταν εμφανέστατη κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε πάλι στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αμοιβαιότητας μεταξύ ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε μόνο στον συσχετισμό της εκλογής μουφτήδων με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Προχώρησε περισσότερο συνδέοντάς την με αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Οπως εμείς δεν θεωρούμε δικαίωμά μας να εκλέγουμε Πατριάρχη, έτσι και εσείς θα πρέπει να αναγνωρίσετε το δικαίωμα στη μουσουλμανική κοινότητα να εκλέγει τον δικό της θρησκευτικό ηγέτη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί την εκλογή ενός μουφτή από τον λαό. Πέραν του ότι αυτό θα τον μετέτρεπε αυτομάτως σε πολιτικό ηγέτη,δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα κάτι ανάλογο. Η εκλογή θα μπορούσε να γίνει από ένα εκλεκτορικό σώμα ιμάμηδων».

Εκπαίδευση και ιμάμηδες
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, τους ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ αντιστοίχως, καθώς και μειονοτικούς συλλόγους. Παρόντες ήταν κορυφαίοι τούρκοι υπουργοί όπως ο Εγκεμέν Μπαγίς αλλά και η Νιμέτ Τσουμπουκτσού, υπουργός Παιδείας.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν, κατά πληροφορίες, θέματα εκπαίδευσης. Η αύξηση της επιρροής των δημοσίων σχολείων έναντι των μειονοτικών ανησυχεί τη Συμβουλευτική Επιτροπή, που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο της μειονότητας. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι έτσι μειώνεται η απήχηση των δίγλωσσων μειονοτικών σχολείων, όπου τα μαθήματα διδάσκονται μισά μισά στα ελληνικά και στα τουρκικά. Παράλληλα ενόχληση προκαλεί στη «φιλοτουρκική» πτέρυγα της μειονότητας η υποχρεωτική εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτά δεν θα είναι δίγλωσσα.

Οσο για τους ιμάμηδες, εκπρόσωποι της μειονότητας θεωρούν ότι ο τελευταίος ελληνικός νόμος που προβλέπει τον διορισμό τους από επιτροπή στην οποία μετέχουν πέντε χριστιανοί αποτελεί «τερατούργημα» και πρέπει να καταργηθεί. Αντιπροτείνουν την επιλογή τους από τους ψευδομουφτήδες. Ο έλεγχος των ιμάμηδων όμως είναι κρίσιμος εν όψει μιας μελλοντικής εκλογής μουφτήδων, εξ ου και ο προβληματισμός της ελληνικής κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει συσταθεί ένας άτυπος «τριμερής μηχανισμός» που προωθεί τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε αυτόν συμμετέχουν:

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, που έχει έδρα τη Γερμανία και έχει αναλάβει τη διεθνή δράση υπέρ της μειονότητας.

Δεύτερον, η Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας, η οποία δρα ως το βασικό συντονιστικό όργανο εντός Ελλάδος.

Τρίτον, ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Επικεφαλής του συλλόγου είναι ο Φερούχ Οζκιάν, Δυτικοθρακιώτης και σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν.


ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ
Εκλογή και όχι διορισμός μουφτήδων Αποκλειστικά δίγλωσσα σχολεία Ορισμός ιμάμηδων από τον μουφτή Διορισμός των βακουφικών επιτροπών από τη μειονότητα

ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ-(ψευδομουφτής Ξάνθης)
«Είμαστε Τούρκοι αλλά δεν το παραδέχεστε»
«Εμείς είμαστε Τούρκοι. Αλλά δεν το παραδέχεστε» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αχμέτ Μετέ. Ο ψευδομουφτής Ξάνθης επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα ανάμεσα στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Και ξεκαθαρίζει ότι οι μουφτήδες στη Θράκη «πρέπει να εκλέγονται. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να μας αναγνωρίσει».

Ο κ. Μετέ τονίζει ότι «στην Αθήνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολλές χιλιάδες μουσουλμάνοι. Αυτούς ποιος θα τους ελέγξει; Ας αρχίσουμε λοιπόν την εκλογή μουφτή από τη Θράκη. Και μετά μπορούμε να εκλέξουμε και κάποιον που θα εκπροσωπεί όλους τους μουσουλμάνους στην Ελλάδα. Θα είναι κάτι σαν “αρχιεπίσκοπος”, σαν “αρχιμουφτής”».

Στην ερώτηση αν οι μουφτήδες πρέπει να ασκούν ή όχι δικαστικές αρμοδιότητες εφαρμόζοντας τον ισλαμικό νόμο (σαρία), ο κ. Μετέ αναρωτιέται: «Ποιος θα κάνει όσα λέει το Κοράνι; Αυτές οι αρμοδιότητες αφορούν τη μειονότητα» . Ο κ. Μετέ διαμαρτύρεται και για την εκπαιδευτική πολιτική της Αθήνας. «Η εκπαίδευση είναι κακή. Δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο για τους ιμάμηδες.Στην Ξάνθη υπάρχουν 30 λύκεια και μόλις ένα είναι μειονοτικό» υποστηρίζει.


Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα.

Ο πληθυσμός της κυμαίνεται από 80.000 ως 120.000 άτομα. Διακρίνεται σε τρεις εθνοτικές - γλωσσικές ομάδες:

α) Τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, που ομιλούν την τουρκική γλώσσα και αποτελούν το 40%-50% του πληθυσμού της μειονότητας. β) Τους Πομάκους, που είναι γηγενείς, ομιλούν μια σλαβική διάλεκτο, εξισλαμίστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο και αποτελούν το 35%-40% της μειονότητας.

γ) Τους Ρομά, που αποτελούν το 15%-20% του πληθυσμού της μειονότητας.
ΒΗΜΑ



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_1756.html#ixzz0ojuTrNXj

Η Χάγη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ


Βρυξέλλες, τέλη Μαΐου 1975. Ηταν ακριβώς πριν από 35 χρόνια όταν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ συναντήθηκαν στο εντυπωσιακό Ανάκτορο Εγκμόν και συμφώνησαν (είχε μάλιστα εκδοθεί και επίσημη ανακοίνωση) να παραπέμψουν το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Συμφώνησαν επίσης ότι οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών θα είχαν μια νέα συνάντηση στις 25 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι για τη σύνταξη του απαραίτητου συνυποσχετικού.

Του κειμένου, δηλαδή, με το οποίο οι δύο πλευρές θα συνομολογούσαν το αντικείμενο της διαφοράς, το οποίο και θα παρέπεμπαν προς επίλυση στη Χάγη. Τρεις ημέρες όμως νωρίτερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, η Αγκυρα υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα και έκανε γνωστό ότι στην κοινή ανακοίνωση που θα δινόταν στον Τύπο μετά τη συνάντηση δεν θα δεχόταν να γίνει μνεία για το συνυποσχετικό αλλά να υπάρξει μια απλή αναφορά ότι εξετάστηκαν τα προβλήματα του Αιγαίου. Εκτοτε η Αγκυρα αρνείται επιμόνως την προσφυγή και μόνο πριν από λίγες ημέρες, όταν ο κ. Ερντογάν επέστρεψε στην Αγκυρα από την επίσκεψή του στην Αθήνα, δήλωσε ότι θα μελετήσει το θέμα προτείνοντας να υπάρξει μια κοινή προσφυγή και για το θέμα του εναερίου χώρου.

Γνωστό είναι ότι η τουρκική πλευρά εδώ και χρόνια δεν αποδέχεται την ελληνική θέση πως το μοναδικό πρόβλημα στο Αιγαίο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θέτοντας μια σειρά άλλα θέματα που όμως, κατά την Αθήνα, δεν αποτελούν διμερείς διαφορές αλλά μονομερείς διεκδικήσεις. Και για τον λόγο αυτόν το αδιέξοδο συνεχίζεται και οι δύο χώρες έχουν οδηγηθεί δύο φορές στο χείλος του πολέμου. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να αρνείται την παραπομπή και άλλων ζητημάτων στο Διεθνές Δικαστήριο, όπως ο ελληνικός εθνικός εναέριος χώρος, που δεν ταυτίζεται με το εύρος των χωρικών υδάτων, όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο.


Ούτως ή άλλως, αν ξεκινήσει η συζήτηση για τη σύνταξη του συνυποσχετικού για την υφαλοκρηπίδα, υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων, εφόσον τα όρια της υφαλοκρηπίδας εκτείνονται πέραν των χωρικών υδάτων. Εδώ θα φανεί κατά πόσον η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να επιβάλει στην πράξη την επέκταση ως τα 12 μίλια (την οποία επικαλείται τόσα χρόνια, με αποτέλεσμα να αντιδρά η Τουρκία με την απειλή του casus belli), ή να βρεθεί κάποια λύση μεταξύ 6 και 12 μιλίων. Σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει επί κυβερνήσεως Σημίτη αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Oλα αυτά δείχνουν ότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, τα προβλήματα του Αιγαίου είναι διασυνδεδεμένα και για να λυθούν πρέπει να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, η οποία θα αγνοεί το όποιο πολιτικό κόστος, εφόσον συμφωνία χωρίς συμβιβασμό δεν μπορεί να υπάρξει.


Το παρελθόν απέδειξε ότι η εμμονή σε αδιαπραγμάτευτες θέσεις και η καλλιέργεια εθνικιστικής υστερίας δεν οδηγούν πουθενά και πάντως όχι στην επικράτηση των ελληνικών ή των τουρκικών απόψεων. Το ερώτημα είναι λοιπόν αν οι κκ. Παπανδρέου και Ερντογάν μπορούν να ξεπεράσουν τις γνωστές αγκυλώσεις και να κάνουν την υπέρβαση που απαιτείται.


Το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο αλλά μόνο έτσι θα αποδειχθεί ότι αυτοί που αποκάλεσαν «ιστορική» την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα δεν θα μείνουν στα παχιά λόγια αλλά θα προχωρήσουν και στις αναγκαίες πράξεις ώστε ο βαρυσήμαντος αυτός όρος να αποκτήσει επιτέλους την πραγματική του έννοια.
tovima.gr



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_8811.html#ixzz0ojtQd8iW

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Τώρα καταλάβαμε, οι Τούρκοι … εκπαιδεύονται στο Αιγαίο



Δυο ημέρες πριν από την επέτειο το θανάτου του ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη στην Κάρπαθο και αφού ο κ. Ερντογάν μας είπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν γράφουμε για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ υποστήριξε ότι «ερμηνεύονται λανθασμένα» οι πτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο οι οποίες, όπως είπε, απλώς εντάσσονται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των πιλότων της.

«Πετάμε στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, διότι είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε πτητική εκπαίδευση και πάνω από τη θάλασσα», είπε ο στρατηγός Μπασμπούγ στην Αγκυρα, στο περιθώριο εκδήλωσης για την 129η επέτειο από τη γέννηση του Κεμάλ Ατατούρκ.

Όπως ακόμη διευκρίνισε, «εάν οι χειριστές δεν πετούν, τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης η Πολεμική Αεροπορία. Όσοι λένε να μειώσουμε τις πτήσεις διότι έχουν κόστος, δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι θα μειωθεί και το επίπεδο της ετοιμότητας των χειριστών». Και πρόσθεσε: «πραγματοποιούμε τον μικρότερο αριθμό πτήσεων», είπε.

Ο αρχηγός του τουρκικού Επιτελείου επανέλαβε και τη πρόταση που διατύπωσε ό Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στην Αθήνα. «Να καταργήσουμε τα όπλα. Έτσι θα μειώσουμε και το βαθμό απειλής», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μπασπούγ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος απάντησε στο περιθώριο εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων αεροπόρων: «Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις, που φέρεται να έκανε ο Τούρκος ομόλογός μου, κατ΄αρχάς εγώ δεν έχω να σκεφθώ τίποτα. Η θέση της χώρας μας είναι ξεκάθαρη και πάγια. Αν τώρα επιθυμεί, αυτό που λέει να γίνει πραγματικότητα, είναι πολύ απλό. Αρκεί τα τουρκικά αεροσκάφη να καταθέτουν το προβλεπόμενο σχέδιο πτήσης, όταν πρόκειται να πετάξουν μέσα στο FIR Αθηνών».

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Εδώ μας φτάσανε…




H… άλωση των Δωδεκανήσων από την Τουρκία με τις ευλογίες της Ελλάδας!




Μετά τη Θράκη, όπου το «νερό έχει μπει στο αυλάκι» για τα τουρκικά συμφέροντα, σειρά έχουν τα Δωδεκάνησα και πιο συγκεκριμένα η Ρόδος και η Κως. Η συνταγή είναι απλή και έχει να κάνει με τη «ντε φάκτο» δημιουργία «Τουρκικής μειονότητας» - και μάλιστα… καταπιεσμένης - στα δυο νησιά με απώτερο στόχο την «αθώωση» της Τουρκίας (με τη λογική του συμψηφισμού) για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο! Ο «εκτελεστής» αυτής της προσπάθειας είναι ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να διαπιστώσουμε και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η… ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΩ
Στον επίσημο ιστότοπο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναρτήθηκε η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου ο Ελβετός βουλευτής Αντρέας Γκρος και άλλοι δεκαέξι βουλευτές με τίτλο: «Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο και στην Κω». Η πρόταση ψηφίσματος διατυπώνει την καινοφανή θεωρία ότι η «τουρκική μειονότητα σε Κω και Ρόδο διέπεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923» αν και η ίδια η «τουρκική μειονότητα» προέκυψε δύο δεκαετίες αργότερα με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.

Η μεθόδευση του Ελβετού βουλευτή και όσων συνυπογράφουν την πρόταση του ουσιαστικά αποσκοπεί στην «αθώωση» της Τουρκίας (με τη λογική του συμψηφισμού) για την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, μέσα από μια διαδικασία πραγματικής εθνοκάθαρσης διαρκείας και νομιμοποίησης της επιδίωξης της Τουρκίας να θέσει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας τα μειονοτικά θέματα, κάτι που είναι απαράδεκτο από άποψη δικαίου και απολύτως ανισοβαρές πολιτικά για τη χώρα μας.

ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ;
Ο σοσιαλιστής Ελβετός βουλευτής, λοιπόν, βρέθηκε προ ολίγων ημερών στη Ρόδο και τη Κω και είχε συναντήσεις με μουσουλμάνους ή με την «τουρκική μειονότητα» όπως την αποκαλεί ο ίδιος. Το θέμα θα είχε περάσει στα «ψιλά» αν δεν βρισκόταν ο Κυριάκος Βελόπουλος να καταθέσει ερώτηση προς τον Γιώργο Παπανδρέου με τις εξής… απορίες: Ησαν σε γνώση του Υπουργείου Εξωτερικών και είχε δοθεί η ανάλογη έγκριση για αυτό; Σε τι ακριβώς συνίστανται οι «αναζητήσεις» του κ. Γκρος εκεί; Τι «στοιχεία» επεδίωξε να βρει;

Και προσέξτε τώρα την απάντηση του Πρωθυπουργού για να αντιληφθείτε πως η συγκυριαρχία στο Αιγαίο είναι θέμα χρόνου:
«Ο Ελβετός Βουλευτής, μέσα από τις επαφές του, έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει σειρά ήδη αναληφθέντων μέτρων της Ελληνικής Πολιτείας, τα οποία αντανακλούν την ως άνω πολιτική βούληση διατήρησης κλίματος ειρηνικής συμβίωσης και σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού. Αυτή αποτυπώνεται σε διάφορα επίπεδα και μορφές, όπως ενδεικτικά αναφέρονται η ανακαίνιση και ανάδειξη μνημείων και τεμενών της οθωμανικής περιόδου στην Ρόδο και την Κω, αλλά και η συμπερίληψη των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας στους σχεδιασμούς για την εκεί δημόσια εκπαίδευση, ως επίσης και η συμμετοχή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών δρώμενων σε αυτή».

Πολυπολιτισμός, συμμετοχή μουσουλμάνων στη Δημόσια εκπαίδευση και την τοπική αυτοδιοίκηση, ανάδειξη του Οθωμανικού πολιτισμού και άλλα τέτοια… εύηχα δεν αποτελούν παρά μόνο τον Δούρειο Ίππο για τη «συγκυριαρχία» στα Δωδεκάνησα εις βάρος, βεβαίως – βεβαίως, των ελληνικών συμφερόντων. Με τις υγείες μας…
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/h_21.html#ixzz0oZCB7cx3

Σχέσεις ισχύος



ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

O κ. Ερντογάν ήλθε και έφυγε. Από την περασμένη Κυριακή έχει αρχίσει η αποτίμηση της επίσκεψης, η οποία προς το παρόν κινείται σε επίπεδο αίσθησης. Επειδή όμως η διεθνής πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την «Αυτοκρατορία των αισθήσεων», ίσως είναι ορθότερο να διαβάζει κανείς πίσω από τις γραμμές. Υπάρχει άλλωστε και άλλη μία ερμηνεία. Η προαναφερθείσα ταινία έγινε κλασική για μία συγκεκριμένη σκηνή. Η Ελλάδα θα ήταν καλό λοιπόν να αποφύγει τέτοιου είδους «περιπέτειες»...

Αποτίμηση λοιπόν... Σε επίπεδο εντυπώσεων και λόγων, η επίσκεψη Ερντογάν υπήρξε άκρως επιτυχημένη. Θερμό κλίμα, θερμά λόγια κ.λπ. Επίσης, υποσχέσεις για στενότερη συνεργασία, για ένα κοινό μέλλον με ευημερία και ειρήνη... Κάτω από την επιφάνεια όμως, ο «πάγος» των δύσκολων θεμάτων παραμένει σκληρός. Και, όπως φαίνεται, η Αγκυρα δεν έχει προς το παρόν μεταβάλει στάση σε κανένα σημείο. Ούτε η ελληνική πλευρά φυσικά.

Οσοι επεχείρησαν, μετά τη συνέντευξη Τύπου του τούρκου πρωθυπουργού, να εκφράσουν αμφιβολίες για τις προθέσεις της Αγκυρας, χαρακτηρίστηκαν «κινδυνολόγοι», ενίοτε και λαϊκιστές. Ουδείς όμως μπήκε στον κόπο να εξετάσει δύο συγκεκριμένα ζητήματα.

Το πρώτο είναι ότι πέραν της γνωστής αποστροφής πως «δεν περιμέναμε να λυθούν τα προβλήματα του Αιγαίου με μια επίσκεψη», ελλοχεύει η παρατήρηση πως «οι απαντήσεις Ερντογάν σε όλα τα “καυτά” θέματα ουσιαστικά “ακύρωσαν” τα όσα είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός». Τόσο στο Αιγαίο (πτήσεις αεροσκαφών και casus belli), όσο επίσης στο Κυπριακό, αλλά και στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας, οι απόψεις τους έμοιαζαν να απέχουν παρασάγγας.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι η Αγκυρα εμφανίζεται να διαθέτει πιο συγκροτημένη στρατηγική. Η πρότασή της για σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας εντάσσεται σε ένα πλέγμα κινήσεων που ακολουθεί με συνέπεια προς κάθε κατεύθυνση. Η οικονομική συνεργασία ερμηνεύεται από την παρούσα τουρκική κυβέρνηση ως όπλο «ήπιας ισχύος». Η Αθήνα επιθυμεί προφανώς την προσέλκυση επενδύσεων- και καλά κάνει. Ωστόσο οι ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις δεν μπορούν να ιδωθούν ανεξάρτητα από τις πολιτικές σχέσεις. Είναι θέμα στρατηγικής, όχι λαϊκισμού.

Η συζήτηση περί της επίσκεψης Ερντογάν δεν αφορά τόσο πολύ το αν έπρεπε να γίνει τώρα ή όχι. Αφορά την ύπαρξη ξεκάθαρης στρατηγικής. Δεν αρκεί να ξέρουμε τι θέλουμε. Αυτό όλοι το γνωρίζουν: επιθυμούμε την επίλυση των προβλημάτων. Σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο θα πάρουμε αυτό που θέλουμε. Σε αυτό δεν θα μας βοηθήσουν απλουστευτικές εξηγήσεις του τύπου «ο Ερντογάν είναι ο καλός και οι στρατιωτικοί είναι οι κακοί». Καμία σοβαρή χώρα δεν λειτουργεί έτσι. Οι διεθνείς σχέσεις είναι πριν απ΄ όλα σχέσεις ισχύος. Και συνήθως τα κέρδη είναι σχετικά. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε. Αλλωστε οι Τούρκοι το γνωρίζουν πολύ καλά...

juve@dolnet.gr
ΒΗΜΑ



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_2403.html#ixzz0oZAf6Mxj

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Για μερικές ψήφους στο ΠΑΣΟΚ, αφελληνίζουν περιοχές της Θράκης




Στην Ροδόπη, με το σχέδιο Καλλικράτη ενοποιείται ο Δήμος Ιάσμου με τους γειτονικούς Δήμο Σώστου και την Κοινότητα Αμαξάδων οι οποίοι καταργούνται.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια την μετατόπιση χριστιανικών πληθυσμών (Σαρακατσάνοι) από τη Ροδόπη στην Ξάνθη και την περαιτέρω δημογραφική αλλοίωση του Νομού Ροδόπης, με αποτέλεσμα να απολεσθεί η κυριαρχία του χριστιανικού στοιχείου στην περιοχή

Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι στην περιοχή κυριαρχεί εκλογικά η ΝΔ. Έτσι για το άθροισμα μερικών κομματικών ψήφων, το ΠΑΣΟΚ καταργεί την ελληνικότητα περιοχής και την τουρκοποιεί.

Να σημειωθεί ότι ο αφελληνισμός γίνεται και σε συμβολικό επίπεδο: Η κατάργηση του «Δήμου Μαρώνειας» αποστερεί από το Νομό Ροδόπης ένα από τα ιστορικά τεκμήρια της ελληνικότητας της περιοχής. Για να αντιληφθείτε τι σημαίνει αυτό, ο ιεράρχης της περιοχής αποκαλείται «Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής».

Ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης καταγγέλλει ότι είναι απαράδεκτο η χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων να μην είναι προϊόν συναίνεσης αλλά μονομερής κομματική απόφαση με κριτήριο όχι την αναπτυξιακή φυσιογνωμία των καινούργιων ΟΤΑ, αλλά το άθροισμα ψήφων, την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και την προώθηση σκοπιμοτήτων, που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχέδιο Καλλικράτης όπως εφαρμόζεται στο Νομό Ροδόπης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ούτε υιοθετεί μια σύγχρονη αναπτυξιακή λογική για τους καινούργιους ΟΤΑ που προκύπτουν.

Αντιθέτως, η νέα Δομή θα έπρεπε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε:

α) Να ενιαιοποιειθεί η παράκτια ζώνη, που βασίζει τη δυναμική της στον παραθεριστικό τουρισμό, την αλιεία, την αξιοποίηση των βιοτόπων και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

β) Να ενιαιοποιειθεί ο άξονας της Εγνατίας όπου θα εδράζεται ο Μητροπολιτικός Δήμος της Διοικητικής Πρωτεύουσας συμπεριλαμβάνοντας τον Ίασμο και τις Σάπες. Ο Δήμος αυτός θα βασίζει την ανάπτυξη του ως διοικητικό κέντρο στην αξιοποίηση του Δ.Π.Θ. και της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, στην ανάπτυξη της ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή, του ΒΙΟΠΑ στις Σάπες και του εμπορικού και εμπορευματικού κέντρου στον Ίασμο καθώς και στην ολοκλήρωση των έργων υδροοικονομίας, που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα όπως τα φράγματα Ιάσμου, Συμβόλων στην Κομοτηνή και Ιασίου στις Σάπες. Ο Δήμος της Πρωτεύουσας θα είχε και δυνατότητα ανάπτυξης διασυνοριακών συνεργασιών κρατώντας στην Επικράτεια του το νέο κάθετο άξονα.

γ) Τέλος η δημιουργία ενός ημιορεινού και ορεινού μειονοτικού Δήμου, που θα συμπεριελάμβανε τους Αμαξάδες, το Σώστη, τη Φιλλύρα, τα Αρριανά, τον Κέχρο και την Οργάνη θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση του ορεινού όγκου π.χ. αγροτουρισμός, προώθηση καπνών, εναλλακτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, αιολικά πάρκα, ανάπτυξη ορεινού οριζόντιου οδικού άξονα, διασυνοριακές συνεργασίες, κ.α.

Με την πρόταση αυτή θα υπήρχε αναλογική εκπροσώπηση Χριστιανών (Παράκτιος και Μητροπολιτικός Δήμος) και Μουσουλμάνων (ημιορεινός-ορεινός Δήμος) και κάθε ΟΤΑ θα είχε ξεκάθαρη αναπτυξιακή φυσιογνωμία και προοπτική.

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ακόμη μία φορά μας αγνόησε αδιαφορώντας για την ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας. Εύχομαι ο τόπος μας να μην πληρώσει ακριβά αυτές τις ανεύθυνες επιλογές» καταλήγει ο βουλευτής

Κύπρος: Ο 2ος γύρος αδειοδότησης για την υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου είναι "κοντά στην τελική φάση"


Η Κυπριακή Κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι πλησιάζει το τέλος του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για την υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου, καθώς ολοκληρώνονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Αντώνης Πασχαλίδης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη του δεύτερου γύρου, αλλά η κυβέρνηση έχει στόχο να προχωρήσει.

Οι " προετοιμασίες από την πλευρά μας πραγματοποιούνται. Εμείς προχωρούμε με την απαραίτητη έρευνα και με όλη την δουλειά που χρειάζεται, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην τελική φάση», είπε ο Πασχαλίδης.

Η Κύπρος ξεκίνησε τον πρώτο γύρο για την έρευνα υδρογονανθράκων, το 2007 σε 11 υπεράκτια μπλοκ, τα περισσότερα σε περιοχές βαθέων υδάτων, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει κάνει έκτοτε επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Κύπρο να εγκαταλείψει το σχέδιο, λέγοντας ότι η ελληνική κυπριακή κυβέρνηση στο νότο, δεν αντιπροσωπεύει όλο το νησί.

Δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν στελέχη του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για να σχολιάσουν την δήλωση του κ. Παυλίδη, διότι η Τετάρτη ήταν αργία στην Τουρκία.

Δύο ακόμη μπλοκ ανοίχθηκαν για εξερεύνηση στα μέσα του 2009. Η πρώτη συμφωνία εξερεύνησης, έγινε με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, η οποία έχει ήδη βρει ένα μεγάλο απόθεμα φυσικού αερίου στα ανοικτά, κοντά στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

«Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από μεγάλους παίκτες για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης,» είπε ο Πασχαλίδης.

Πηγή: Reuters - Balkans.com
Sarah Ktisti Λευκωσία - 20.05.2010



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/2_20.html#ixzz0oUnC5mBj

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Πάνε για χωρικά ύδατα "κτένα" στο Αιγαίο - Τι δίνουμε τι "παίρνουμε"

Eπιβεβαιώνονται και από τουρκικής πλευράς οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το defencenet.gr για μυστικές συνομιλίες των κυβερνήσεων Αθήνας και Άγκυρας με αντικείμενο την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο με «αυξομειώσεις» των εθνικών χωρικών υδάτων και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Πάμε για χωρικά ύδατα σχήματος "κτένας" με την Τουρκία να αποκτά τον ζητούμενο από αυτήν, "ζωτικό χώρο"... Ο, συνήθως άριστα πληροφορημένος, Τούρκος δημοσιογράφους Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε άρθρο του σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα αναφέρει ότι «συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για επαναχάραξη των χωρικών υδάτων των δύο χωρών και συνακόλουθα και του εναέριου χώρου του Αιγαίου»!

Οι πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι έχει συσταθεί ήδη ειδική ομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών που απαρτίζεται από διπλωμάτες του «στενού» κύκλου των Γ.Παπαδρέου και Δ.Δρούτσα οι οποίοι μελετούν το «πακέτο» των τουρκικών απαιτήσεων, σε συνδυασμό με αυτά που «μπορεί» - έτσι τυλάχιστον πιστεύουν – να δώσει και να πάρει η Ελλάδα.

Επί της ουσίας χαράσσονται νέα θαλάσσια και κατ’επέκταση, εναέρια σύνορα. «Tώρα», γράφει ο Μπιράντ, «οι αρμόδιοι των δύο χωρών θα συναντηθούν, θα θέσουν ενώπιόν τους το χάρτη του Αιγαίου και θα αρχίσουν να χαράσσουν ένα νέο σύνορο. Τα τουρκικά και ελληνικά χωρικά ύδατα, σε κάποιο σημείο θα ανέρχονται στα τρία, σε άλλο σημείο στα οκτώ και σε ορισμένα στα 10 ή στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο νέος χάρτης θα εξασφαλίσει την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των στρατιωτικών ασκήσεων και κατά τον ίδιο τρόπο θα εξαλείψει τις ανησυχίες ασφάλειας της Ελλάδας. Η ύπαρξη μιας συμφωνίας στο Αιγαίο θα διευκολύνει και τη λύση όλων των άλλων προβλημάτων. Και τούτο διότι τα χωρικά ύδατα είναι κλειδί. Εάν αυτά προσδιοριστούν, τότε θα προσδιοριστεί αυτομάτως και ο εναέριος χώρος και αν απαιτηθεί, οι δύο χώρες θα απευθυνθούν και στη Χάγη».


Τι σημαίνουν όλα αυτά: Πάμε για διακανονισμό μορφής «κτένας» στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου τα ελληνικά χωρικά ύδατα π.χ. νότια της Λέσβου και βόρεια της Χίου και γενικά στα περάσματα των ελληνικών νησιών θα μειωθούν στα τρία μίλια ή ακόμα και λιγότερο! Αντίστοιχα θα αυξηθούν τα χωρικά ύδατα σε περιοχές στρατηγικά «ανώδυνες», όπως στο Ιόνιο, νότια της Κρήτης κλπ.

Τα τουρκικά χωρικά ύδατα από την μικρασιατική ακτή και δυτικά, μεταξύ των νησιών, θα αυξηθούν. Θα δημιουργηθούν δηλαδή «δόντια» σε μια κτένα που θα ξεκινά από τα Δαρδανέλλια και θα φτάνει μέχρι την Ρόδο. Ανάλογη προσαρμογή θα γίνει και στον εναέριο χώρο, ο οποίος πλέον θα συμπίπτει απόλυτα με τα χωρικά ύδατα.

Πρακτικά θα έχουμε επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίο, απομόνωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από μεγάλες λωρίδες τουρκικών χωρικών υδάτων κλπ.

Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν «μυστικά». Μπορεί να διαπραγματευθούν μυστικά, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν μυστικά. Και αν συμφωνήσουν μυστικά, η όποια συμφωνία θα αφορά τους ίδιους τους κυβερνώντες, όχι την Ελλάδα. Αυτή την "λεπτή διαφορά" θα πρέπει να την προσέξουν και αυτοί που νομίζουν ότι θα συμφωνήσουν ότι συμφωνήσουν σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_1714.html#ixzz0oIZDLuj6

«Αρχίζουν τα παζαρέματα γύρω από τα νερά του Αιγαίου».




«Η πλέον σημαντική εξέλιξη είναι το θέμα του εκ νέου προσδιορισμού των χωρικών υδάτων του Αιγαίου» γράφει στο άρθρο του ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Mehmet Ali Birand στην εφημερίδα Posta, με τίτλο «Αρχίζουν τα παζαρέματα γύρω από τα νερά του Αιγαίου».

Αυτοί, οι οποίοι αναφέρουν πως οι συνομιλίες της Αθήνας δεν έφεραν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, προβαίνουν σε αδικίες. Διότι ακόμη και οι συμφωνίες που υπογράφηκαν να είναι μισογεμάτες, το υπόλοιπο μισό ανοίγει το δρόμο της οικονομίας. Πιο σημαντικό ακόμη είναι ότι θα αρχίσει τις προσεχείς εβδομάδες και η χάραξη εκ νέου των χωρικών υδάτων των δύο χωρών. Εάν το θέμα αυτό διευθετηθεί, τότε θα διευθετηθεί πολύ πιο εύκολα και ο εναέριος χώρος του Αιγαίου και το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Τη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα κάποιοι την αντιμετωπίζουν λέγοντας: «Προέκυψαν ιστορικά αποτελέσματα και όλα τα προβλήματα λύθηκαν». Άλλοι πάλι αναφέρουν: «Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, υπογράφηκαν συμφωνίες κενές περιεχομένου και επιπλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε τα ελληνικά ΜΜΕ να γίνουν εχθροί της Τουρκίας».

Κατά την άποψή μου, και οι δύο προσεγγίσεις είναι λανθασμένες. Τώρα θα ήθελα να σας μεταφέρω το πιο σημαντικό σημείο της επίσκεψης αυτής. Είναι ορθό ότι μέρος των 22 συμφωνιών που υπογράφηκαν, υπογράφηκαν για το θεαθήναι. Και αν ακόμη δεν τις υπέγραφαν, τίποτε δεν θα άλλαζε. Όμως, και αν ακόμη υποθέσουμε ότι μέρος των συμφωνιών αυτών δεν είναι και τόσο σημαντικό, οι υπόλοιπες θα καταστούν αιτία ώστε οι δύο χώρες να κερδίσουν δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο.

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, κατά την άποψή μου, η πλέον σημαντική εξέλιξη είναι το θέμα του εκ νέου προσδιορισμού των χωρικών υδάτων του Αιγαίου. Πάνω στο θέμα αυτό δεν στάθηκαν και πολύ. Όμως, κάποιοι μου ψιθύρισαν ότι οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα αρχίσουν σε μερικές εβδομάδες. Τα πάντα θα γίνουν φανερά μέσα στην περίοδο αυτή.

Τώρα, οι δύο πλευρές θα καθίσουν και θα προσδιορίσουν σε ποιο σημείο τα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά χωρικά ύδατα ανέρχονται στα έξι μίλια, στα τρία μίλια, στα δέκα μίλια και στα 12 μίλια. Αυτό μπορούμε να το αναφέρουμε ως ένα είδος παζαρέματος. Αυτό, άλλωστε, είναι και το ορθό. Διότι το Αιγαίο είναι μια ιδιόμορφη θάλασσα.

Η Ελλάδα αναφέρει: «Βάσει των διεθνών συμφωνιών έχω το δικαίωμα να προσδιορίσω τα χωρικά μου ύδατα στα 12 μίλια». Έχουν δίκιο, όντως έχουν δίκιο. Όμως, τη στιγμή κατά την οποία το πραγματοποιήσουν, το Αιγαίο θα κλείσει για την Τουρκία. Αυτός, ακριβώς, είναι και ο λόγος της απόφασης της τουρκικής Βουλής το 1995 που το θεώρησε ως casus belli. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κατάσταση και λόγω του ότι δεν θέλουν να πιέσουν την Τουρκία προς ένα πόλεμο για τα 12 μίλια αναφέρουν: «Έχουμε το δικαίωμα, όμως δεν το χρησιμοποιούμε».

Πάντως, η κατάσταση αυτή δεν λύνει και τα προβλήματα. Όσο δεν επιλύεται το θέμα των χωρικών υδάτων, μένει στο προσκήνιο και η ανώμαλη κατάσταση του εναέριου χώρου και βεβαίως της υφαλοκρηπίδας. Δεν μπορούν να παρεμποδιστούν οι αερομαχίες και οι εντάσεις στην ελληνική κοινή γνώμη δεν λένε να τελειώσουν.

Στην Αθήνα, κατά τις εκεί επαφές, πραγματοποιήθηκε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και ελήφθη απόφαση για τις συνομιλίες όσον αφορά το Αιγαίο.

Τώρα, οι αρμόδιοι των ΥΠΕΞ των δύο χωρών θα συναντηθούν, θα θέσουν ενώπιόν τους το χάρτη του Αιγαίου και θα αρχίσουν να χαράσσουν ένα νέο σύνορο. Τα τουρκικά και ελληνικά χωρικά ύδατα σε κάποιο σημείο θα ανέρχονται στα τρία, σε άλλο στα οκτώ, σε ορισμένα στα 10 ή στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο χάρτης αυτός θα δώσει την απάντηση και στις ανάγκες κάθε χώρας. Θα εξασφαλίσει την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των στρατιωτικών ασκήσεων και κατά τον ίδιο τρόπο θα εξαλείψει τόσο τις ανησυχίες ασφάλειας της Ελλάδας, όσο και τις προσδοκίες της.

Η ύπαρξη μιας συμφωνίας στο Αιγαίο θα διευκολύνει και τη λύση όλων των άλλων προβλημάτων. Και τούτο, διότι το κλειδί είναι τα χωρικά ύδατα. Εάν αυτά προσδιοριστούν, τότε θα προσδιοριστεί αυτομάτως και ο εναέριος χώρος και, εφόσον απαιτηθεί, θα μεταβούν από κοινού στη Χάγη. Πριν κλείσω, θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής:

Μεταξύ των δύο ηγετών δημιουργήθηκε μια άκρως σημαντική προσέγγιση και μια χημεία. Οι δύο αυτοί άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να μην προκαλέσουν θλίψη στο Αιγαίο. Εδώ το πλέον δύσκολο σημείο είναι η ύπαρξη της ισορροπίας των αμοιβαίων υποχωρήσεων που θα γίνουν.

Σημασία έχει ποιος και πόση αυτοθυσία θα κάνει. Εάν, όμως, Τουρκία και Ελλάδα αρχίσουν και πάλι να λένε μεταξύ τους «όχι εγώ, αλλά εσύ πρέπει να κάνεις περισσότερες υποχωρήσεις», τότε θα επιστρέψουμε στο αρχικό μας σημείο»



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_2995.html#ixzz0oISVSVsR

Στο στόλο ο Ε. Βενιζέλος ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ




ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Τη στιγμή που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Αρχηγείο Στόλου, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο Ελευσινιώτη, οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν άλλη μία πρόκληση στο Αιγαίο προβάλλοντας την αξίωση της κατάθεσης σχεδίων πτήσεων και από ελληνικά μαχητικά στο εναέριο χώρο του Αρχιπελάγους.

Η εξέλιξη του νέου αυτού περιστατικού άρχισε με την παράβαση του FIR Αθηνών από ένα σχηματισμό οκτώ τουρκικών μαχητικών, μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Τα τέσσερα F-16 και τα ισάριθμα F-4, αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από τέσσερα ελληνικά Mirage. Κατά την επιστροφή τους ωστόσο τα ελληνικά αεροσκάφη και συγκεκριμένα το ένα από τα δύο ζεύγη των Mirage, ενώ πετούσε 18 μίλια νοτιοδυτικά των Αντιψαρών και σε ύψος 14.000 ποδών δέχθηκε κλίση μέσω ασυρμάτου από τουρκικό πλοίο. Η φρεγάτα της Άγκυρας ζήτησε ταυτότητα και προθέσεις από τους Έλληνες χειριστές των μαχητικών. Τη στιγμή εκείνη δύο τουρκικά πλοία εκτελούσαν ανθυποβρυχιακή άσκηση.

Τα ελληνικά μαχητικά συνέχισαν κανονικά την πορεία τους. Η νέα τακτική των Τούρκων ωστόσο φαίνεται να παγιώνεται με στόχο αυτό που ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είπε κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Να πετούν άοπλα και τα ελληνικά αεροσκάφη εντός του FIR Αθηνών και να καταθέτουν επίσης σχέδια πτήσεως. Το σημαίνει αυτό για τους Τούρκους; Έλεγχος του Αιγαίου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
diplomatia.gr



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_1512.html#ixzz0oHuKdWZR

Σενάρια για μια νέα ευρωπαϊκή σύνθεση και για «εμφύλιο» στην Ελλάδα



Ένα άρθρο με τίτλο Η Εναλλακτική Λύση – Die Alternative- που δημοσιεύεται στη Frankfurter Allgemeine, πλάθει ένα “φανταστικό σενάριο” σύμφωνα με το οποίο μέσα από μια διαδικασία κλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης στις χώρες της περιφέρειας κατά την τριετία 2010-2013, σερβίρεται όμορφα η εναλλακτική λύση ενός νέου “σκληρού” νομίσματος μόνο για: Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Τσεχία, και Πολωνία – αλλά χωρίς τη Γαλλία.

Το σενάριο προβλέπει ότι η πολιτική του αποπληθωρισμού ίσως φέρει την Ελλάδα στα πρόθυρα ενός “εμφυλίου” πολέμου υπό το κράτος των συνεχών διαδηλώσεων και της κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας των μέτρων, προβλέπει την παραίτηση του υπουργού των οικονομικών, την κάθετη μείωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, και τέλος την αναπόφευκτη πτώχευσή της υπό το σκληρό ευρώ σε συνδυασμό με νέο αίτημα για “διάσωση”.

Το νέο αίτημα για διάσωση θα σπρώξει τους Γερμανούς στα όριά τους, διότι δεν είναι δυνατόν αυτοί να καλούνται να διασώζουν τη μία χώρα μετά την άλλη. Έτσι η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία θα καταστεί ρευστή και θα ανέλθουν οι πολιτικές δυνάμεις εκείνες που ευνοούν μια συντονισμένη μαζί με τις προαναφερθείσες χώρες έξοδο από την τρέχουσα νομισματική ένωση.

Στο κλείσιμο το σενάριο ξεκαθαρίζει ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ευρώπη δεν προσπαθούσε μάταια να κρατήσει ενωμένα δύο ημίσεα τμήματα, ασύμβατα μεταξύ τους, υπονοώντας εμμέσως αλλά σαφώς ότι η Γαλλία πρέπει να ανήκει στο άλλο μισό κομμάτι, εκείνο που θα πρέπει να “εξοστρακιστεί” από την ένωση των ισχυρών κρατών, να ξεκινήσει από το μηδέν, εκκαθαρισμένο, φτωχό, αλλά υγιές, είτε ως όλον είτε διασπασμένο στα κράτη από τα οποία συνετέθη.

dk

Ξανασχεδιάζουν το Αιγαίο


Του Κωστάκη Αντωνίου
Ο ακήρυκτος πόλεμος του Ερντογάν με το στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας μεταφέρθηκε στο Αιγαίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», ο στρατός «πυροβόλησε» την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στέλλοντας τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα στο Αιγαίο, τα οποία ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με τα ελληνικά αεροπλάνα.

Η ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην Αθήνα γράφει σχετικά ότι «ενώ ο Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ πετούσαν προς την Αθήνα, έξι τουρκικά F16 ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη. Αναλυτές ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή ήταν επίδειξη δύναμης των στρατιωτικών και αποσκοπούσε στο να μειώσει τον Τούρκο ηγέτη. Οι Τούρκοι στρατηγοί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το νεο-οθωμανό εκσυγχρονιστή Ερντογάν. Ο πόλεμος ισχύος τους τελευταίους μήνες πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο, όταν αποκαλύφθηκαν σχέδια πραξικοπήματος τα οποία είχαν την υποστήριξη του στρατού».

Τα τουρκικά ΜΜΕ δίνουν ευρεία δημοσιότητα στο θέμα και χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Ταράφ» στεγάζει την είδηση υπό τον τίτλο «Στην ξηρά ειρήνη, στον αέρα αερομαχίες». Η εφημερίδα γράφει ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωσε τις αερομαχίες, ενώ το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας υποχρεώθηκε να ανακοινώσει ότι κατά την επίσκεψη Ερντογάν δεν διαδραματίστηκε καμιά άξια λόγου κρίση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αεροπλάνων.

Ο Τούρκος διαπραγματευτής με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος συνόδευσε τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Αθήνα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην ελληνική πρωτεύουσα, άκουσε για τις πληροφορίες αυτές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η εφημερίδα «Σταρ», αφού προβάλλει το δημοσίευμα της «Γκάρντιαν», στρέφεται σε άρθρο της κατά των στρατιωτικών και τονίζει ότι «έχουν το θράσος να προβαίνουν σε κινήσεις που μειώνουν στα μάτια των ξένων το δικό τους πρωθυπουργό, ο οποίος πραγματοποιεί ένα ταξίδι προκειμένου να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις. Από εδώ ακριβώς πηγάζει και το θέμα. Ο στρατός θα είναι ένα ξεχωριστό κράτος, ή θα υπόκειται στην πολιτική εξουσία; Πάντως αυτή τη στιγμή, κινείται όπως αυτός νομίζει».




Χωρικά ύδατα
Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε άρθρο του γράφει ότι όσοι υποστηρίζουν πως οι συνομιλίες των Αθηνών δεν απέφεραν χειροπιαστό αποτέλεσμα, αδικούν την επίσκεψη. Ο Μπιράντ γράφει ότι στις προσεχείς εβδομάδες θα αρχίσει διάλογος για επαναχάραξη των χωρικών υδάτων των δύο χωρών.

Ο Μπιράντ παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα βάσει των διεθνών συμφωνιών να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Όμως, από τη στιγμή που θα το πράξει, το Αιγαίο θα κλείσει για την Τουρκία. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος της απόφασης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995, να το θεωρήσει casus belli.

«Tώρα», προσθέτει ο Μπιράντ, «οι αρμόδιοι των δύο χωρών θα συναντηθούν, θα θέσουν ενώπιόν τους το χάρτη του Αιγαίου και θα αρχίσουν να χαράσσουν ένα νέο σύνορο. Τα τουρκικά και ελληνικά χωρικά ύδατα, σε κάποιο σημείο θα ανέρχονται στα τρία, σε άλλο σημείο στα οκτώ και σε ορισμένα στα 10 ή στα 12 ναυτικά μίλια. Ο νέος χάρτης θα εξασφαλίσει την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, θα αντιμετωπίσει τις ανάγκες των στρατιωτικών ασκήσεων και κατά τον ίδιο τρόπο θα εξαλείψει τις ανησυχίες ασφάλειας της Ελλάδας. Η ύπαρξη μιας συμφωνίας στο Αιγαίο θα διευκολύνει και τη λύση όλων των άλλων προβλημάτων. Και τούτο διότι τα χωρικά ύδατα είναι κλειδί. Εάν αυτά προσδιοριστούν, τότε θα προσδιοριστεί αυτομάτως και ο εναέριος χώρος και αν απαιτηθεί, οι δύο χώρες θα απευθυνθούν και στη Χάγη».

Υπάρχει «χημεία»
Ο Μπιράντ εξαίρει τη «χημεία» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ερντογάν και Παπανδρέου, και γράφει ότι οι δύο άνδρες «είναι αποφασισμένοι να μην προκαλέσουν θλίψη στο Αιγαίο». Ο Μπιράντ προειδοποιεί, όμως, ότι αν Τουρκία και Ελλάδα «αρχίσουν να λένε μεταξύ τους "όχι εγώ, αλλά εσύ πρέπει να κάνεις περισσότερες υποχωρήσεις", τότε θα επιστρέψουμε στο αρχικό μας σημείο».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_9897.html#ixzz0oGaAVjXK

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ...

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ (ΠΡΩΗΝ) ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ 5 ΔΗΜΩΝ.ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΔΚ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ κ. ΦΙΛΟΣΟΓΛΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΛΩΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ενεργειακή Αιγαίου: Και 2η άδεια για γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αίγυπτο



Η Ενεργειακή Αιγαίου, η μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής της Kavala Oil, στο πλαίσιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και σε συνέχεια της πρώτης άδειας ερευνών & εκμετάλλευσης (East Magawish Block στον Κόλπο του Σουέζ, Δεκέμβριος 2009) ανακοίνωσε την υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας για την απόκτηση και 2ης άδειας στην Αίγυπτο.

Ειδικότερα, η Ενεργειακή Αιγαίου προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με την Groundstar Resources Egypt Limited, θυγατρική της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Καναδά Groundstar Resources για την εξαγορά ποσοστού 70% επί των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του West Kom Ombo (WKO) Block, το οποίο βρίσκεται στη Νότιο Κεντρική έρημο στην Άνω Αίγυπτο και περίπου 100 χιλιόμετρα από το Ασουάν.

Το τελικό στάδιο της συμφωνίας αποτελεί η επικύρωσή της από την Κυβέρνηση της Αιγύπτου, ενώ οι συμβατικές υποχρεώσεις της Ενεργειακής Αιγαίου συμπεριλαμβάνουν τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων μέχρι και την 16η Σεπτεμβρίου του 2011.

Το West Kom Ombo block καλύπτει μια περιοχή έκτασης 31.520 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντιπροσωπεύει μία από τα μεγαλύτερες περιοχές παραχώρησης στην Αίγυπτο και έχει καλυφθεί εν μέρει από σεισμικές έρευνες 690 χιλιομέτρων που διενεργήθηκαν από την Groundstar.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από ανεξάρτητη Μελέτη, της εξειδικευμένης καναδικής εταιρείας Gustavson Associates, για λογαριασμό της Groundstar προκύπτει ότι η ποσότητα των αναμενόμενων κοιτασμάτων εκτιμάται σε 570 εκατομμύρια βαρέλια. (P50).

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου δήλωσε σχετικά: “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις εξελίξεις και την ταχύτατη πρόοδο που έχουμε καταφέρει στην Αίγυπτο. Η είσοδός μας στην αγορά αυτή έγινε μόλις το Δεκέμβριο του 2009 και ήδη στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας μας εντάσσεται η 2η άδεια, στο West Kom Ombo block. Οι ευκαιρίες ανάπτυξης όπως και το επενδυτικό περιβάλλον είναι ευνοϊκά και από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να τις αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό στοχεύοντας στην υλοποίηση της πρώτης γεώτρησης πριν από το τέλος της χρονιάς».
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/2_12.html#ixzz0nvJ0VJOl

ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΚΗΝ ΚΑΚΩΣ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΛΩΣΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,ΑΚΟΜ


Ενώ η Αθήνα είχε παραδοθεί από εχθές στην τουρκική ημισέληνο, εν όψει της επικείμενης επισκέψεως του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προ ολίγου, όλως περιέργως όλες οι τουρκικές σημαίες απεσύρθησαν, από το αρμόδιο συνεργείο του Δήμου ΑθηναίωΜέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την εξέλιξη. Ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι σε θέση να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Η Διεύθυνση Σημαιοστολισμού μας παρέπεμψε στο Γραφείο Τύπου του δήμου, το οποίο δηλώνει ότι προ μερικών ωρών έλαβε εντολή να περιορισθεί ο σημαιοστολισμός μόνο στην Ηρώδου Αττικού. Φήμες πάντως λένε ότι ο σημαιοστολισμός ανεκλήθη, υπό τον φόβο βανδαλισμών εις βάρος του εθνικού συμβόλου της γείτονος.

Πηγή.

Ευτυχώς οι νεοραγιάδες και ανθέλληνες του Πασοκ και των υποτακτικών του κατάλαβαν τη γκάφα τους:Δεν μας έφταναν όλα τα υπόλοιπα,έπρεπε να βλέπουμε και την ημισέληνο να κυματίζει σε όλη την Αθήνα,ακόμα και μπροστά από ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ!!!

ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΡΕ,ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ!ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙ;Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ Ή Η...ΔΗΜΑΡΧΑΡΑ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ;

ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ,ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ...ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΤΟΥ ΣΤΗΣΑΤΕ!

ΓΙ'ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ,ΟΧΙ Ο...ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΤΟΥΣ!

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Παρτε Και Ενα Επικαιρο Βιντεο...

Τερμα Φτανει Πια!!!


Αίσχος αηδία και ατιμωρησία …φτάνει πια αυτή η κοροϊδία πρέπει να γίνει κάτι άμεσα.Η μόνη λύση είναι μια ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ! όσο και να μας πληγώνει αυτή η λέξη δεν υπάρχει άλλη λύση που να μπορεί να καταλύσει αυτό που λένε οι 300 τεμπέληδες εκεί κάτω.ΤΕΡΜΑ!!!το ποτήρι έχει ξεχείλισει από πολύ πιο πριν.Δεν σέβονται κανέναν πρέπει να αλλάξουμε πολίτευμα για να τιμωρηθούν οι επί 30 χρόνια ατιμώρητοι.ΦΤΑΝΕΙ!!!τα άρματα πρέπει να περιμένουν με ανοιχτές τις μηχανές …. κινδυνεύει η εθνική μας ακεραιότητα .ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ !ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ !Σκοτώνονται άνθρωποι για το τίποτα … Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!