Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Επιτέλους, (εισ)άκουσαν την ENERGEAN OIL - GAS! – «Πράσινο φως» για την αποθήκη Φυσ. Αερίου, εξασφαλίζεται η KAVALA OIL



Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υλοποίηση της στρατηγικής επένδυσης των 400 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζουν οι Energean Oil & Gas (Ενεργειακή Αιγαίου) και Kavala Oil στο εξαντλημένο κοίτασμα Φυσ. Αερίου της Νότιας Καβάλας, με κατασκευή τεράστιων χώρων αποθήκευσης Φυσικού Αερίου, και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Kavala Oil για πολλά χρόνια!
Όμως, χρειάστηκε πολύμηνος «πόλεμος» από πλευράς της Energean Oil & Gas και της Kavala Oil, προκειμένου η κυβέρνηση να εισακούσει επιτέλους τις κραυγές τους κατά της αδικίας που επέφερε το νέο «ενεργειακό» νομοσχέδιο και να αναγνωρίσει στις δυο εταιρίες το (αυτοδίκαιο - βάσει ισχύουσας σύμβασης) δικαίωμα προτίμησής τους.
Μετά και τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν την περασμένη Τετάρτη στην Καβάλα, οι επικεφαλής των δυο εταιριών καταγγέλλοντας την κυβερνητική στάση, τα καλά νέα άρχισαν να «τρέχουν» από την περασμένη Πέμπτη: πρώτα από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και, τελικά, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός, που κώφευε επί εβδομάδες στα αιτήματα της Ενεργειακής Αιγαίου για ενημερωτική συνάντηση, εδέησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Energean Oil & Gas Μαθιό Ρήγα στην Αθήνα και να πει το πολυπόθητο «ναι» στο δικαίωμα προτίμησης!

Είχε προηγηθεί η εξέταση του αιτήματος, υπό την πίεση και των βουλευτών Καβάλας, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η «βελτίωση» του άρθρου 93 του νομοσχεδίου, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αναγνωριστούν τα ζητήματα που επιτακτικά έθεταν οι δύο (μοναδικές αυτού του είδους, ελληνικών συμφερόντων στη χώρα μας) εταιρίες.
Βάσει της σύμβασης που έχει συνάψει η Kavala Oil με το ελληνικό δημόσιο από το 2006, η άδεια εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου κοιτάσματος μετατρέπεται με αίτηση της εταιρίας σε άδεια αποθήκευσης Φυσικού Αερίου. Πρόβλεψη που, τελικά, θα ενσωματωθεί και στο νέο ενεργειακό νομοσχέδιο, με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος), δίνοντας το δικαίωμα προτίμησης στην εταιρία που διατηρεί το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος –όπως, άλλωστε, συμβαίνει και στις νομοθεσίες των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών.
Με την ΚΥΑ θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις μετατροπής της άδειας και θα κατοχυρώνονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τόσο της Ενεργειακής Αιγαίου, όσο και του ελληνικού δημοσίου.
Οι επικεφαλής της Energean Oil & Gas έχουν επανειλημμένα τονίσει πως θα σεβαστούν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, αποδίδοντας σημαντικά οφέλη στο ελληνικό δημόσιο και με καταβολή δικαιωμάτων σε χρήμα, αλλά και με την παραχώρηση σημαντικού χώρου στο κοίτασμα, ώστε η χώρα να αποκτήσει δυνατότητα αποθήκευσης στρατηγικών αποθεμάτων Φυσικού Αερίου για πάνω από δυο μήνες (σε σχέση με την επάρκεια μόλις λίγων ημερών, που διαθέτει τώρα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας!).


Δηλώσεις Βαγγέλη Παππά
Οι τελευταίες εξελίξεις χαροποίησαν, όπως είναι φυσικό, τόσο την Energean Oil & Gas, όσο και τη θυγατρική της Kavala Oil, οι εργαζόμενοι της οποίας στηρίζουν τα πάντα στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης για τη βιωσιμότητα της εταιρίας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.
Με τη μετατροπή του κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε αποθήκη Φυσικού Αερίου, όχι μόνο διασφαλίζονται οι περίπου 300 θέσεις εργασίας της εταιρίας στη Νέα Καρβάλη, αλλά για το διάστημα της (τριετούς περίπου) κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν και δεκάδες άλλα άτομα. Έτσι, από ένα έργο μεγάλης οικονομικής και περιβαλλοντικής σημασίας για ολόκληρη τη χώρα, θα επωφεληθεί σημαντικά και η τοπική οικονομία και κοινωνία της Καβάλας –όπως τόνισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Kavala Oil Βαγγέλης Παππάς.

Επίσης, οι δυο εταιρίες θα στραφούν και σε νέες έρευνες στον Κόλπο της Καβάλας, για την αξιοποίηση "δορυφορικών" κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου ν' αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ημερήσια παραγωγή σε (πολύτιμους για τη χώρα και την Εθνική Οικονομία) υδρογονάνθρακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου