Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΤΕΕ: Απάντηση στο άρθρο «ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ στην Κavala oil»

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το κείμενο της απάντησης της εταιρείας στο  δημοσίευμα  του «Χ»
Απο Εφημερίδα ¨Χρονόμετρο¨
Κύριοι,
Στο φύλλο της εφημερίδας σας της 15/10/2013 και σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ στην Κavala oil», γίνεται μεταξύ άλλων και αναφορά στην Εταιρία μας ως μέλους μιας σειράς «προβληματικών συνεργασιών» που ζημίωναν με δραματικό τρόπο την Κavala oil. Για να δικαιολογηθεί δε η παραπάνω αναληθής και συκοφαντική άποψη, γίνεται αναφορά σε χρεώσεις της Εταιρίας μας προς την Κavala oil που ανέρχονται σε 4.000,00€ μηνιαίως ανά εργαζόμενο. Η αναφορά αυτή γίνεται χωρίς να ζητηθεί η άποψη της Εταιρίας μας, ως είθισται – φανταζόμαστε – στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Δεν επιθυμούμε δημόσιες αντιπαραθέσεις για τις ιδιωτικές επιχειρηματικές μας σχέσεις. Οφείλουμε όμως για την αποκατάσταση της αλήθειας, να διευκρινίσουμε επί της ουσίας τα εξής: Η ΔΗΜΗΤΡΑ Α.Τ.Ε.Ε. έχει αυτή τη στιγμή δύο συμβόλαια με την Κavala oil, από τα οποία το ένα αφορά σε παροχή υπηρεσιών προσωπικού. Αυτό περιλαμβάνει σήμερα δεκατέσσερεις (14) εργαζόμενους (16 το 2012), η χρέωση της εργασίας των οποίων έγινε σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα (1) για το διάστημα Αύγουστος 2012 – Ιούλιος 2013. Από τον πίνακα αυτό προκύπτει ένας μέσος όρος χρέωσης 37.046€ μηνιαίως και όχι 50.000€ που αναφέρεται στο άρθρο. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο και ανά μήνα που χρεώνεται η Κavala oil είναι 2.506,27€/μήνα και όχι 4.000€/μήνα. Η χρέωση αυτή περιλαμβάνει την αμοιβή του εργαζομένου μετά των δώρων, επιδομάτων κλπ, τις νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές, τους εταιρικούς φόρους, τα γενικά έξοδα και φυσικά το εργολαβικό όφελος, που, εν πάση περιπτώσει δεν είναι διψήφιο ποσοστό. Οι αμοιβές των εργαζομένων, σημειωτέον, είναι απολύτως καθορισμένες από το επίσημο – κατατεθειμένο στην Εφορία – συμβόλαιο με την Κavala oil, σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα (2). Το συμβόλαιο αυτό υφίσταται με σταθερές τιμές εδώ και οκτώ χρόνια. Το συμβόλαιο αυτό επίσης είναι ετήσιο, πράγμα που σημαίνει ότι η Κavala oil μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια να μην το ανανεώνει αν δεν την συνέφερε. Αυτά προφανώς είναι γνωστά και στην Energean κατά την πολυετή περίοδο που εμπλέκεται σαν επιχειρηματικός εταίρος με την Κavala oil.
Η εταιρία μας, παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές της ως Τεχνική Εταιρία, συμμετέχει ως εργολάβος στις εργασίες εξόρυξης των πετρελαίων του Πρίνου εδώ και 33 χρόνια – από την εποχή της κατασκευής των εγκαταστάσεων από την Fluor – με όλα τα εταιρικά σχήματα που ανέλαβαν κατά καιρούς την επιχείρηση. Προσέφερε μια ποικιλία υπηρεσιών που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, έργα Πολιτικού Μηχανικού, βιομηχανικές αμμοβολές βαφές και καθαρισμούς, εργασίες επιθεώρησης και επισκευής σωλήνων γεωτρήσεων και παροχή υπηρεσιών προσωπικού και μηχανημάτων. Ουδέποτε κατά το παρελθόν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό πρόβλημα στις επιχειρηματικές και εργασιακές μας σχέσεις.
Παρακαλούμε να ανακαλέσετε άμεσα το εν λόγω δημοσίευμα. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν επιθυμούμε δημόσιες αντιπαραθέσεις για τις ιδιωτικές επιχειρηματικές μας σχέσεις. Σε περίπτωση όμως μη ανάκλησης του εν λόγω άρθρου ή νέας δημοσίευσης αναληθών άρθρων εναντίον μας, που πλήττουν την εικόνα της Εταιρίας μας απέναντι στους εργαζομένους της και την τοπική κοινωνία, επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια.

Μετά τιμής,
Για την ΔΗΜΗΤΡΑ Α.Τ.Ε.Ε.
Δημήτριος Δρόσος
Διευθύνων Σύμβουλος



Απάντηση του «Χ»:
Ούτε εμείς επιθυμούμε καμία αντιπαράθεση με την εταιρία του κ. Δρόσου και ο μοναδικός λόγος που ασχοληθήκαμε με το θέμα ήταν επειδή εδώ και ημέρες υπήρξαν αναφορές άλλων συναδέλφων αλλά και πολλές συζητήσεις στην κοινωνία τις Καβάλας που αφορούσαν απολύσεις προσωπικού από την εταιρία του εξαιτίας της διακοπής της συνεργασίας με την Κavala oil. Οι εικαζόμενες απολύσεις και οι δηλώσεις της Ενεργειακής για προσλήψεις της πλειοψηφίας του προσωπικού που απασχολούσε στα πετρέλαια η εν λόγω εταιρία ήταν η αφορμή του ρεπορτάζ, τα υπόλοιπα προέκυψαν στην πορεία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση να θίξουμε την αρτιότητα των εργασιών που επιτέλεσε η ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΤΕΕ στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και γι’ αυτό επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αναφορά. Διαβάζοντας την επιστολή της «ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΤΕΕ καταλαβαίνουμε ότι το μοναδικό σημείο που πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις είναι το κόστος των εργαζομένων. Θα συμφωνήσουμε ότι τα στοιχεία που δίνονται στον πίνακα από την ανακοίνωση της ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΤΕΕ είναι σωστά, η μοναδική προσθήκη από μέρους μας είναι ότι σε αυτό το κόστος δεν έχει υπολογιστεί ο ΦΠΑ 23%, που επιβαρύνει αυτές τις τιμές λόγω της τιμολόγησης από άλλη εταιρία! Αυτό σημαίνει ότι τον Ιανουάριο του 2013 οι 40.000 € τιμολογήθηκαν τελικά 49.200 € ή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2012 οι 41.000 € μηνιαίο κόστος τιμολογήθηκαν 50.430 €. Αυτή είναι η ενδεικτική εικόνα που αποκομίσαμε, ενώ όπως φαίνεται και από τον πίνακα υπάρχουν και μήνες με χαμηλότερη τιμολόγηση. Σε κάθε περίπτωση με τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας βγάλαμε το συγκεκριμένο συμπέρασμα, το οποίο διορθώνεται με τις παρατηρήσεις της ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΤΕΕ. Ωστόσο το συνολικό κόστος δεν απέχει και πολύ από τις 50.000 € το μήνα ή λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω από τις 3.500 € το μήνα, αναλόγως τον αριθμό απασχολούμενων. Ωστόσο από το δεύτερο πίνακα που μας κοινοποίησε η ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΤΕΕ προκύπτει ότι ενώ η τιμολόγηση κατά μέσο, χωρίς τον ΦΠΑ, για κάθε εργαζόμενο είναι περίπου 1.235 €, η ίδια στην απάντησή της αναφέρει ως μέσο όρο το ποσό των 2.500 € για κάθε εργαζόμενο. Να είναι αυτά, τα επιπλέον 1.265 € το εργολαβικό κόστος ανά εργαζόμενο κατά μέσο όρο ή έχουμε πέσει σε πλάνη και βγάζουμε λάθος συμπεράσματα; Αν ναι θα θέλαμε μια διευκρίνιση γιατί αν ένας εργαζόμενος κοστίζει μικτά 1.235 € στην ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΤΕΕ και τιμολογείται χωρίς ΦΠΑ, 2.500 €, στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, μάλλον έχουμε κάνει κάποιο μεγάλο λάθος;

Τέλος στο αντίλογο ότι το ΦΠΑ συμψηφίζετε, νομίζουμε την απάντηση την έχει δώσει εδώ και μήνες η διοίκηση της ΚΑΒΑΑΛ ΟΙΛ με τις δηλώσεις της για τα εξωφρενικά ποσά του ΦΠΑ που θα έπρεπε να της έχει επιστρέψει το δημόσιο και δεν το έκανε. Με συνέπεια το ταμείο της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ να πληρώνει το ΦΠΑ στους προμηθευτές της και να μην το παίρνει πίσω. Λογιστικά αυτό μπορεί να σημαίνει τίποτα, στο ταμείο της εταιρίας όμως επιβαρύνει πρόβλημα ρευστότητας.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΠΙΝΑΚΑΣ 2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου