Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Κοινό ενεργειακό δόγμα Αθήνας και Λευκωσίας


Κοινό ενεργειακό δόγμα Αθήνας και Λευκωσίας

Της Μικαέλλας Λοίζου

Σε συνεχή συντονισμό γι' αυτό το θέμα βρίσκονται η Αθήνα και η Λευκωσία, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Για «περισσότερα έργα παρά λόγια» μίλησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στο ζήτημα.

Σημαντικές αποφάσεις για θέματα ενέργειας λήφθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς εκφράστηκε, ουσιαστικά, η πρόθεση για δημιουργία κοινού ενεργειακού δόγματος Λευκωσίας-Αθήνας, ώστε οι δύο Κυβερνήσεις να συμπλέουν στα ζητήματα ενέργειας. Όπως η «Σ» ενημερώνεται, η κοινή δράση Κύπρου-Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας θα αφορά τόσο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ τους, όσο και σε σχέση με τους όποιους αγωγούς θα κατασκευαστούν μελλοντικά για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν και οι όποιες αποφάσεις για την ΑΟΖ, οι οποίες αναμένεται ότι θα διασυνδεθούν άμεσα με την υφαλοκρηπίδα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Γιώργος Παπανδρέου κατάρτησαν, επίσης, κοινή στρατηγική στη διαχείριση των ζητημάτων ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας αποφάσεις για το πώς θα διαχειρίζονται απ’ εδώ και πέρα το ενεργειακό σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η κοινή τους δράση να καταστεί εμφανής και κατά την τρέχουσα συνεδρία του Συμβουλίου, αφού προτίθενται κάποια στιγμή να προβούν σε βολιδοσκοπήσεις προς τον γαλλογερμανικό άξονα, για το πώς θα έβλεπε το ενδεχόμενο η ενεργειακή παροχή της Ευρώπης να κινείται, πλέον, στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ.

Στις δηλώσεις τους, πάντως, οι δύο άντρες ήταν φειδωλοί. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα και στο ενεργειακό και σε θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», τονίζοντας ότι Λευκωσία και Αθήνα είναι σε συνεχή συντονισμό, με υποδειγματική συνεργασία. «Εξετάζουμε τις εξελίξεις από κοινού, λαμβάνουμε αποφάσεις, πρωτοβουλίες και κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις», ανέφερε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από πλευράς του, δήλωσε ότι εναπόκειται στο κάθε κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του, που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα απαιτούνται χαμηλοί τόνοι και «περισσότερα έργα παρά λόγια». Επιβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν συντονισμένα στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι υπάρχει συναντίληψη και λεπτομερής μελέτη, καθώς «κάθε κίνηση έχει την πολιτική της σημασία και τις επιπτώσεις της».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Σε 2 χρόνια γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου
Σε δύο χρόνια θα ξεκινήσουν στη χώρα μας οι έρευνες για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ την ίδια στιγμή εμπειρογνώμονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου μιλά για σημαντικό κοίτασμα υδρογονανθράκων στα όρια της Ανοιχτής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου Ελλάδας.

Ειδικότερα, οι πρώτες έρευνες θα γίνουν στη Δυτική Ελλάδα, όπως κάνει γνωστό ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, με συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Μάλιστα πρόκειται να παραχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρείες τέσσερα με πέντε μπλοκ και, όπως αποκάλυψε στις 30 Ιανουαρίου, η ειδική έκδοση «Φάκελοι του Εθνους» του «Εθνους της Κυριακής», στον Πατραϊκό Κόλπο έχει εντοπιστεί κοίτασμα 200 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Μάλιστα ο κ. Μανιάτης, με τις δηλώσεις του είπε ότι «στη Δυτική Ελλάδα έχουμε ώριμα, επιστημονικά δεδομένα».

Μέχρι την άνοιξη
Σύμφωνα με τον υφυπουργό μέχρι την άνοιξη θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης των Δικαιωμάτων Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας της νομοθεσίας για τους διαγωνισμούς: «Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να ξεκινήσουμε μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες, δηλαδή να έχει γίνει η πρώτη ανάθεση ερευνητικού αντικειμένου και να έχουμε ανάδοχο. Μπορεί να πρόκειται για σεισμολογικές έρευνες, ίσως και γεωτρήσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι ο φορέας θα εισηγηθεί έναν πρώτο γύρο παραχωρήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Γάλλος εμπειρογνώμονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (ΒΕΙCΙΡ), ο οποίος είναι και εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα, αποκάλυψε στο συνέδριο της Νέας Ορλεάνης ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, στα «ανεπίσημα» όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας και είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενδεχομένως ανάλογο του ισραηλινού «Λεβιάθαν».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου