Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

«Τώρα ή ποτέ!» για την αποθήκευση φυσικού αερίου στην Καβάλα - Η ENERGEAN OIL - GAS περιμένει (ακόμα) την κυβέρνηση



Αποκλειστική συνέντευξη στο kavalanet.gr

Οι μήνες περνούν, αλλά η τελική απάντηση της κυβέρνησης δεν φτάνει στην Καβάλα για άλλη μία αναπτυξιακή επένδυση που έχει ανάγκη η χειμαζόμενη –και από πλευράς απασχόλησης- περιοχή μας, όπως και η χώρα ολόκληρη. Το ζήτημα της αξιοποίησης των κενών «φυσικών αποθηκών» (από την εξόρυξη του πετρελαίου) στον Κόλπο της Καβάλας, με αποθήκευση ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, παραμένει ανοιχτό από το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η προγραμματισμένη επένδυση της Energean Oil & Gas να βρίσκεται στον «αέρα». Μια επένδυση που θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και θα διασφαλίσει ουσιαστικά τόσο τη βιωσιμότητα της Kavala Oil για πολλά χρόνια ακόμα, όσο και νέες θέσεις εργασίας (τουλάχιστον για το κατασκευαστικό στάδιο της επένδυσης).


Κινδυνεύει, λοιπόν, η περιοχή μας να χάσει άλλο ένα αναπτυξιακό «τρένο»;
Η απάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας που διαχειρίζεται τα πετρέλαια του βορείου Αιγαίου (και όχι μόνο), Ρήγα Μαθιού, είναι μάλλον ανησυχητική:
«Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε την απόφαση της κυβέρνησης! Διαθέτουμε το ανθρώπινο εξειδικευμένο προσωπικό, διαθέτουμε την τεχνολογία και τα χρήματα για να προχωρήσουμε άμεσα στην επένδυση. Όμως, η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου εγκυμονεί κινδύνους ματαίωσης της συγκεκριμένης επένδυσης, αφού η οικονομική σκοπιμότητα πραγματοποίησής της αφορά το ΣΗΜΕΡΑ! Όχι μόνο αναφορικά με την εταιρία μας, αλλά και με την ίδια τη χώρα. Σε βάθος χρόνου –βάσει των συνθηκών που πιθανώς θα επικρατούν τότε στη διεθνή αγορά ενέργειας- ίσως μια τέτοια επένδυση να είναι άσκοπη και ασύμφορη…».

- Δηλαδή, αν δεν υπάρξει εξέλιξη σύντομα και η κυβέρνηση δεν δώσει το «πράσινο φως» για μια επένδυση, που εισέπραξε προκαταβολικά αρκετούς επαίνους, το σχέδιο μπορεί να ματαιωθεί;
«Είναι μια απόφαση που θα πάρει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Εμείς κάναμε την πρότασή μας, καταθέσαμε τις μελέτες μας προ μηνών και περιμένουμε την απόφαση. Αλλά η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί ΤΩΡΑ! Όχι αύριο!.. Φοβάμαι πως αν η καθυστέρηση συνεχιστεί για πολύ, η Καβάλα θα χάσει την ευκαιρία να καταστεί σημαντικό ενεργειακό κέντρο και να διασφαλίσει απασχόληση για αρκετούς ανθρώπους της…» επισήμανε μιλώντας αποκλειστικά στο kavalanet.gr, χθες, ο Ρήγας Μαθιός.
- Γιατί η Energean Oil & Gas επιμένει στην επένδυση αυτή –σ’ ένα δυσμενές περιβάλλον για επενδύσεις στη χώρα μας, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία;
«Μην νομίζετε ότι το έργο αυτό αποδίδει ιδιαίτερα και υψηλά κέρδη σε όποιον το επιχειρεί... Για μας ειδικότερα, όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό επειδή θα βοηθήσει στη διατήρηση θέσεων εργασίας στην Kavala Oil. Θα εξασφαλίσει ουσιαστικά τη βιωσιμότητα της Kavala Oil για πολλά χρόνια ακόμα. Είναι, δηλαδή, μια «παράλληλη επένδυση» για μας, που δίνει προστιθέμενη αξία σε όσα διαθέτουμε ήδη στην Καβάλα. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου αμελητέες οι παράμετροι της εξασφάλισης απασχόλησης για πολλά άτομα επιπλέον κατά τον χρόνο κατασκευής του έργου, αλλά και του εθνικού οφέλους με την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο για 52 ολόκληρες μέρες!..» μας είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Το έργο της υποθαλάσσιας αποθήκευσης φυσικού αερίου, στους χώρους των ήδη εξαντλημένων κοιτασμάτων πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας, είναι ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα, που θα εξασφαλίσει μεγάλη ενεργειακή ευελιξία στη χώρα. Η δυνατότητα αποθήκευσης στο συγκεκριμένο σημείο φτάνει συνολικά στο ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου (από τα οποία τα μισά θα είναι «ωφέλιμο» φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα θα καλύπτονται από αέριο για ισοστάθμιση της πίεσης εντός του αποθηκευτικού χώρου). Με δεδομένο ότι οι καταναλωτικές ανάγκες της χώρας μας φτάνουν τα 10 εκατομμύρια κυβ. μέτρα ημερησίως, οι «φυσικές αποθήκες» του Κόλπου της Καβάλας –εφόσον αξιοποιηθούν, βεβαίως- παρέχουν μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα να διαθέτει πολύτιμες ενεργειακές εφεδρείες για συγκριτικά μεγάλο διάστημα σχεδόν δύο μηνών!
Εφόσον η κυβέρνηση εγκρίνει τελικά την επένδυση, η Energean Oil & Gas θα χρειαστεί συνολικά 2-2,5 χρόνια για την υλοποίησή της. Σύμφωνα με τη μελέτη του γαλλικού οίκου Technique, θα δαπανηθούν περίπου έξι μήνες για την ολοκλήρωση του μελετητικού σταδίου και άλλοι 18-24 για την κατασκευή του έργου.

Η εταιρία που διέσωσε την Kavala Oil και πραγματοποίησε τις νέες κερδοφόρες γεωτρήσεις στον θαλάσσιο χώρο της Θάσου, επενδύοντας πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, είναι έτοιμη να δώσει άλλη μια τονωτική ένεση στην περιοχή μας. Οι τοπικοί φορείς θα βοηθήσουν, άραγε, την προσπάθειά της με έμπρακτη συμπαράσταση ή θα σταθούν απλοί θεατές παρακολουθώντας άλλο ένα «τρένο ανάπτυξης» να περνά από μπροστά τους και να χάνεται στον ορίζοντα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου