Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Σε πείσμα των καιρών οι έλληνες ακόμα παράγουν πολιτισμό και μας κάνουν υπερήφανους. Η φημισμένη ESTOUDIANTINA στην Ν.Υόρκη!


Του Απόστολου Χρ. Βαβύλη
Όλοι έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι δεν παράγουμε, ότι «μαζί τα φάγαμε», ότι οι ήρωες του ’21 ήταν ή προσκυνημένοι και δοσίλογοι ή…αδελφές, όλα γύρω καταρρέουν μέσα στην απελπισία, την απογοήτευση, όλα είναι λες στοιχημένα πίσω από ένα γιγάντιο δίχτυ απαξίωσης και αφελληνισμού...


Κι όμως! Αυτά που τα Μ.Μ.Ε αποσιωπούν αποσπούν διθυραμβικές κριτικές και σχόλια σε παγκόσμιες Μητροπόλεις του πολιτισμού και αναδεικνύουν το ελληνικό πνεύμα και σήμερα που μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Προσκεκλημένοι του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» (USA), βρέθηκαν λοιπόν, για μια μοναδική συναυλία στο περίφημο Home of Jazz at Lincoln Center στο Broadway της Νέας Υόρκης οι καλλιτέχνες του μουσικού συνόλου ESTOUDIANTINA την προηγούμενη Τετάρτη 30/04/2011. Όχι μόνο για να προωθήσουν τους ιστορικούς, γεωγραφικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τους παράκτιους λαούς της Μεσογείου, αλλά και για να διασαλπίσουν την κοινή τους φιλοδοξία: ένα κοινό ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον όπου ο άνθρωπος και ο πολιτισμός του έχουν κεντρική σημασία. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη η Εστουδιαντίνα «ταξίδεψε» το κατάμεστο από ένα ενθουσιώδες φιλόμουσο κοινό, Allen Room του Frederick P. Rose Hall στις ακτές της Μεσογείου, παρουσιάζοντας τους ισχυρούς δεσμούς της Ελληνικής μουσικής με τις μουσικές παραδόσεις των λαών της Κοινής μας Θάλασσας, αποσκοπώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα που θα χαρακτηρίσει ολοένα και περισσότερο τον 21ο αιώνα. Παρουσίασε ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, εκστατικούς ρυθμούς από τη Μικρά Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, ερωτικά ισπανικά φλαμένκο, πλούσιες σε ηχοχρώματα μελωδίες από τα Βαλκάνια... Τι σχέση άραγε θα μπορούσε να έχει το λαϊκό τραγούδι του Τσιτσάνη με το νοσταλγικό fado από τη μακρινή Πορτογαλία; Κι όμως! Οι έλληνες καλλιτέχνες καθήλωσαν το κοινό όχι σε κάποια ασήμαντη και άγνωστη αίθουσα, αλλά στο περίφημο Lincoln Center, που αποτελεί το κορυφαίο κέντρο και προορισμό, παγκοσμίως, όσον αφορά τις παραστατικές τέχνες, που βρίσκεται στην καρδιά της Ν.Υόρκης σε ένα χώρο 70.000 τμ. και στεγάζει 12 πολιτισμικούς οργανισμούς διεθνούς βεληνεκούς, όπως το μουσικό πανεπιστήμιο Juilliard, η Metropolitan Opera, το Μπαλέτο, και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης.

Το Allen Room (βλ. φωτο), ειδικότερα, βασισμένο στα σχέδια αρχαίου Ελληνικού αμφιθεάτρου, αποτελεί έναν ιδιαίτερα επιβλητικό χώρο, όχι μόνο λόγω των κορυφαίων του προδιαγραφών, αλλά και για το γυάλινο πλαίσιο που δεσπόζει πίσω από τη σκηνή, εξασφαλίζοντας απεριόριστη θέα για τους ακροατές στο Central Park και στους ουρανοξύστες του Manhattan. Έπαιξαν οι μουσικοί:
Ανδρέας Κατσιγιάννης, Νικόλας Μπάϊμπας, Δημήτρης Γκαβαρντίνας, Κυριάκος Γκουβέντας, Σταύρος Κουσκουρίδας, Κώστας Μελετάκης, Νίκος Μέρμηγκας, Απόστολος Μόσσιος, Γιάννης Πλαγιαννάκος, Φίλιππος Ρέτσιος, Δήμος Βουγιούκας, Γιώργος Ζίφκος. Τραγούδησαν οι: Θοδωρής Μέρμηγκας, Ασπασία Στρατηγού ενώ guest ήταν ο Ara Dinkjian. Ταξιδέψτε στις μαγικές μουσικές της νεοϋορκέζικης βραδυάς της estoudiantina αποκλειστικά από το tromaktiko κάνοντας «κλικ» ΕΔΩ για να ακούσετε το περίφημο Corsica

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιολογότατοι όσο και σεμνοί αυτοί πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού, συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε ένα πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο έργο που είναι η ηχογράφηση της Αγίας Γραφής με μουσική επένδυση των χωρών της Βίβλου και τη χρήση παραδοσιακών πανάρχαιων οργάνων. «κλικ» ΕΔΩ για να ακούσετε κομμάτια από την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία.
Αναρτήθηκε από tromaktiko στις 12:07 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου